Kultura

Nišville Orchestra otvara Balkan Showcase u Tirani

Nišville Jam Orchestra, koji će otvoriti glavni program ovogodišnjeg Nišvila, otvara, 10- maja četvrto izdanje festivala Balkan Jazz Showcase koji se održava u sali Univerziteta umetnosti u Tirani.

Na ovoj smotri Balkanskog džeza uz (učešće gostiju iz Nemačke) nastupiće  i Sara Jovović Trio (Crna Gora), Sethstat (Severna Makedonija), Gypseons (Grčka), Leo Richartz Trio (Nemačka), Alba Dajlani & AJS Quartet (Albanija) kao  Nacionalni Jazz  Orkestar (Big Band) iz Severne Makedonije.

Nišville Jam Orchestra čine pretežno mladi muzičari – učesnici intrenacionalnih  projekata (JAIN – Jazz and Interculturalism, ROJAZE – Roma Jazzing Europe, ROMAJAM – Roma Jamming  podržanih sredstvima fonda Creative Europe) koje je Nišville fondacija prethodnih šest godina realizovala sa partnerima iz Albanije, Italije, Belgije i Francuske.

Orkestar čini 10 – 20 muzičara –studenata muzičkih akademija  ali i drugih fakulteta, potpomognutih muzičkim koordinatorima projekata.

Orkestar je do sada nastupao nekoliko puta na Nišville jazz festivalu (između ostalog i u glavnom programu), kao i po dva učešća na festivalima „Balkan Trafik” (Brisel) i  Welcome in Tzigani (Seisan – Francuska), tri puta na festivalu „Jazz in Albania“ (Tirana), “Musica sulle Bocche” (Sardinija), u gradovima Srbije (Leskovac, Aleksinac), kao i na solističkim koncertima u Sofiji i Skoplju.

Na programu orkestra su jazz i fusion obrade tradicionalnih pesama iz raznih delova Balkana, evropski gipsy swing, ali i romske pesme ovog podneblja čiji je autor pretežno veliki Šaban Bajramović.

Festival Balkan Jazz Showcase će okupiti i direktore festivala svih ovih zemalja a specijalni gosti biće i vodeći ljudi Džez asocijacije Kine čiji je gost bio direktor Nišvila Ivan Blagojević 2015 i 2019 godine .

Zahvaljujuci toj saradnji bendovi Golden Buda i Li Xiaochuan Quintet imali su zapažene nastupe na Nišvilu.

Planirani su dogovori o zajednickim projektima u okviru Creative Europe i Western Balkan kao i promocija balkanske džez scene na festivalskom tržistu kineskih gradova Pekinga, Šangaja Gvandžoua i Čengdua.

Nišville će u Tirani prezentovati i izložbu „Drumsville – Evolution of the New Orleans Beat“  – poklon New Orleans Jazz Muzeja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com