Društvo

Krpelja treba odstraniti u roku od 24 sata

Ukoliko primetite krpelja na svojoj koži najbezbednije je potražiti stručnu pomoć u roku od 24 sata, savetuju lekari. Nestručno tretiranje može doneti veće posledice, upozoravaju oni.

Boravak u prirodi tokom prvomajskih praznika osim dobre zabave i odmora može doneti i neprijatnosti poput ujeda insekata ili krpelja. U oba slučaja treba reagovati što pre, savetuju stručnjaci.

Krpelja je najbolje odstraniti sterilnim instrumentima, a čupanje, gnječenje ili kidanje može napraviti štetu po zdravlje jer u tim slučajevima glava krpelja neretko ostaje u koži.

Tretiranje mesta uboda hemijskim sredstvima može izazvati krpelja da pojačano izlučuje svoje tečnosti, a time i viruse i bakterije u slučaju da je inficiran. Lekari apeluju na građane da im se, ukoliko na telu primete krpelja, obrate u roku od 24 sata.

Najbolja prevencija je, podsećaju oni, da svi koji planiraju boravak u prirodi, na otkrivene delove tela i odeću pre odlaska u prirodu nanesu preparate za odbijanje insekata. Ipak, treba imati na umu da preparati deluju od 4 do 6 sati i da je najbolja zaštita izbegavanje gustog grmlja i visoke trave.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com