Društvo

(VIDEO) Veliki broj izletnika na izletištu Vidrište ovog vikenda

Vidrište poslednjih godina postaje sve popularnije izletište NIšlija, ovog vikenda reklo bi se obara sopstvene rekorde.

Mnoge Nišlije ovog vikenda odlučili su da dan provedu na ovom veoma popularnom izletištu, koje se nalazi u blizini sela Miljkovac na teritoriji Gradske opštine Crveni Krst.

Vidrište je turističa atrakcija i pored velikog, uređenog, prostora za odmor i rekreaciju, na Vidrištu se nalaze i termalni izvor, srednjovekovna utvrđenja, kao i crkva.

Priroda koja se budi i sunčano vreme – pun pogodak za odličan izlet u rano proleće!

Mesto Vidrište dobilo je naziv po termalnom izvoru ispod stare vodenice, gde su se nekada nalazile vidre kojih danas, na žalost, više nema. Temperatura vode je 40 stepeni Celzijusa, ima lekovita svojstva, te je često posećuje lokalno stanovništvo. Korišćenje vode sa ovog izvora preporučuje se onima koji boluju od kostobolje, išijasa, problema sa kičmom, pa nije čudno ako mnogim paicjentima lekari preporuče baš ovo mesto.

Još 2018. godine IPA projektom prekogranične saradnje, koji je finansirala Evropska unija u uređenje izletišta Vidrište uloženo je oko 300 hiljada evra. Vidrište je tako dobilo izgled modernog izletišta opremljenog stazama, mobilijarom, internetom, a asfaltiran je i put od sela Miljkovac do samog Vidrišta, kako bi bilo još pristupačnije turistima i onima koji dolaze na odmor.

Foto: Niške Vesti/S. Milenković

Istorijsko i kulturno bogatstvo Vidrišta

Na uzvišenju s jedne strane Vidrišta nalaze se ostaci vizantijskog utvrđenja Gradište iz VI veka. Gradište je bilo deo odbrambenog sistema cara Justinijana Prvog (527-565). Od nekadašnjeg utvrđenja, sada su ostali delovi zidina kao i temelji bazilike, za koju se smatra da je bila jako živopisna pošto su na tom mestu pronađeni i fragmenti fresko-maltera.

Preko puta Gradišta na drugom uzvišenju nalaze se ostaci srednjovekovnog utvrđenja Železnik. Od utvrđenja su u potpunosti očuvani severni i istočni zid kule, kao i originalne drvene grede u unutrašnjosti. Utvrđenje se prvi put pominje u dokumentima tek u XIX veku, a smatra se da je nastalo u drugoj polovini XIV veka i da ga je sagradio nepoznati vlastelin pod vlašću kneza Lazara u svrhu odbrane od Turaka.

Na samom mestu izletišta nalazi se crkva Svetog Nikole, koja je bila deo nekadašnjeg manastira Železnik. Zahvaljujući turskim spisima, manastir se prvi put pominje u XV veku i smatra se da je bio jedan od glavnih uporišta očuvanja srpske tradicije, duhovnosti i kulture.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niške Vesti (@niskevesti)

 

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Baš me zanima kako je bilo posle, kad su izletnici otišli? I verovatno je nekoliko njih ponelo velike zvučnike i ocepilo hitove JK,Stoja i te takve na max, umesto da uživaju u zvukovima prirode i reke….to sad treba da odete i snimite, dan posle izletnika ako ste objektivni izveštači.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com