Zdravlje

Klinika za nefrologiju obeležila 50 godina rada

Svečanom akademijom u Univerzitetu u Nišu, Klinika za nefrologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, obeležila je pola veka.

Svečanom delu obeležavanja jubileja prisustvovala je gradonačelnica Dragana Sotirovski, Dejan Antić, rektor Univerziteta i mnogobrojne druge zvanice.

Rukovodilac Klinike za nefrologiju, Branka Mitić ističe da je čitav kolegijum ove Klinike najponosniji na entuzijazam, rad, posvećenosti poslu, kao i na želju da svako ko dođe u našu Kliniku izađe u što boljem stanju.

Branka Mitić, rukovodilac Klinike za nefrologiju; Foto: J.M.

“Naša Klinika se nalazi rame uz rame sa univerzitetskim kliničkim centrima kakvi su Klinički centar Srbije, Vojvodine i Klinički centar Kragujevac. Stojimo rame uz rame sa njima, radimo sve ono što rade oni, i mogu slobodno da kažem da radimo sve ono što se radi u svetu. Pratimo sve preporuke, sva dešavanja, sve novine, kompletna dijagnostika i terapija pacijenata, koji su sa bubrežnim problemima. Ono na šta smo najponosniji to je transplantacija, koju bismo voleli da radimo mnogo više nego što je radimo sada”, ističe Mitić.

Prema njenim rečima, lista čekanja na transplantaciju iznosi oko 700 pacijenata, na nivou cele Srbije – jedinstvena lista.

“Kada uzmemo u obzir u činjenicu da je blizu 5.000 pacijenata na nekom od oblika lečenja dijalizom, hemo ili peritoneumskom. To znači da bismo mogli još iz tog sloja da imamo, ali da zaživi što je više kadaverična transplantacija. Za sada se najčešće radi živa srodnička transplantacija, što je dobro ali nije dovoljno”.

Trenutno u Klinici za nefrologiju se dijalizira negde oko 250 pacijenata.

“Naša Klinika je najveći dijalizni centar u Srbiji, jer ka njema gravitira cela jugoistočna Srbija, preko 2,5 miliona stanovnika”, ističe Mitić.

Klinika za neforlogiju broji oko 130 zaposlenih.

Do oštećenja bubrega najčešće dovode dijabetes i hepertenzija, ali o njima se nedovoljno zna.

“Što se patologije tiče najveći problem je taj što nama pacijenti dođu kada je bubrežna funkcija potpuno izgubljena. U velikom broju slučajeva mi smo u mogućnosti da nađemo koji je osnovni razlog za gubitak funkcije bubrega, ali to su na prvom mestu dijabetes i hipertenzija koje dovode do oštećenja bubrega o čemu se nedovoljno zna. Posebno bih skrenula pažnju na te masovne bolesti koje u značajnoj meri oštećuju bubrege a da toga nisu svesni ni pacijenti”, završava ona.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com