Društvo

Javno-privatno partnerstvo za bolje grejanje u bolnici u Toponici

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti „Gornja Toponica“ započela je proceduru za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva za zamenu kotlarnica na ugalj i naftu, kotlarnicom na gas, delimičnu zamenu stolarije i postavljanje termo-izolacione fasade u desetak bolničkih objekata.

Direktor bolnice „Gornja Toponica“ Milan Stanojković reč je o velikom poslu i ulaganju od oko milion evra.

„Naša ustanova nema taj novac, a to je veliki iznos i za Ministarstvo zdravlja i zbog toga smo se odlučili za javno-privatno partnerstvo. Ideja je da RFZO, koji inače finansira grejanje bolnice, novac koji sada izdvaja za grejanje, nastavi da izdvaja i nakon što čitav posao bude završen. Privatnom partneru bi bio plaćan taj iznos, a on bi zaradjivao na razlici izmedju ranijih i novih troškova grejanja. Zbog povećanja energetske efikanosti objekata i grejanja na gas, troškovi grejanja bili bi značajno manji“, izjavio je Stanojković.

On je kazao da država u startu ne bi imala uštedu zbog realizacije tog posla, ali bi uštede bile značajne nakon isteka ugovora sa investitorom, a to bi bio period koji bi se precizirao ugovorom i verovatno iznosio desetak godina.

„Bolnica sada upošljava dvadesetak ložača jer ima staru kotlarnicu koja za grejanje koristi ugalj i kotlarnicu koja koristi naftu. Nafta je veoma skupa, a veoma je skupo i održavanje velike kotlarnice na ugalj. Mi smo naprosto primorani da potražimo novo rešenje i našli smo ga javno-privatnom partnerstvu. Sa novom kotlarnicom na gas ostvarivali bi značajne uštede energenata, ali bi imali i petnaestak ložača manje. Pored toga imali bi i kompletno termo-izolovane objekte, a sve to omogućilo bi značajne uštede“, rekao je Stanojković.

Prema Stanojkovićevim rečima, bolnica „Gornja Toponica“ počela je sa pripremama i pregovorima za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva pre oko godinu dana, a partneri u tom poslu su joj Ministarstvo zdravlja i druga nadležna ministarstva, kao i Republički fond za zdravstveno osiguranje. Predstavnici bolnice, dodao je Stanojković, pregovarali su i sa „Jugorosgasom“ pošto ta kompanija treba da izgradi krak gasova od motela „Nais“ do „Gornje Toponice“. Stanojković je kazao da je „Jugorosgas“ pristao da o sopstvenom trošku izgradi oko dva kilometra gasovoda, što je sjajna vest za bolnicu i za predstojeći tender za realizaciju projekta javno-privatnog parterstva.

Od 2012. godine, kada je osnovana Komisija za javno-privatno partnerstvo, u našoj zemlji su odobrena 102 projekta javno-privatnog partnerstva (JPP), a od ovog broja četiri se odnose na Niš. Medju četiri niška projekta je i projekat bolnice „Gornja Toponica“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com