Kultura

Izložba “Revoluciju sanjam” Anice Vučetić u Salonu 77

“Revoluciju sanjam” naziv je izložbe koja je otvorena u Salonu 77.

Reč je o video instalacijama Anice Vučetić iz Beograda, našeg najznačajnijeg autora video umetnosti.

Anica Vučetić prvi put samostalno izlaže u Nišu. Postavku u Salonu 77 čine dve video instalacije koje oslikavaju odnos pojedinca i društva koje ga okružuje – Revoluciju sanjam i Paralelni svetovi.

U radu Revoluciju sanjam snimljen je spavač na užarenom uzglavlju i on je reprezent uspavanog čovečanstva. Vatra je simbol energije, potreba za buđenjem iz letargije, poziv na promene. Da bi došlo do radikalne promene kakva je revolucija, potrebno je da se čovečanstvo probudi i napravi prvi korak ka boljem. Ja, kao i neki umetnici, ipak, imam nadu, a da li ću doživeti poboljšanje ili će to neke druge generacije posle mene, nije bitno. Važno je da se desi”, ističe autorka izložbe.

Foto: S.P.

Pojedinac je bazični činilac društva i njegov pokretač, ali istovremeno njegov najranjiviji deo. U jednom kompleksnom suodnošavanju pojedinca sa društvom mi stvaramo sliku sveta u kome živimo, a odgovornost za promenu tog sveta na bolje leži upravo na pojedincu.

Svako od nas je vrlo često nezadovoljan svetom u kome živi, zato što je to postao svet u kome je profit osnovno merilo vrednosti. To neminovno uništava humanstičke vrednosti koje pamte neke generacije. Svi smo zabrinuti za taj svet kuda on ide. Čovek kao biće ima veliki potencijal. Verujem da bi on mogao da se razvije i da organizuje ovu našu civilizaciju na nekim humanijim, poštenijim, boljim i pravednijim osnovama”, kaže Anica Vučetić.

Foto: S.P.

Izložba, koju organizuje Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu, traje do 1. septembra 2020. Radno vreme Salona 77 od 9-14 i 17-20 sati, a ponedeljkom je zatvoreno.

Prilikom posete Salonu 77 posetioci su u obavezi da poštuju epidemiološke preventivne mere.

Foto: S.P.

Anica Vučetić (Beograd, 1962) je diplomirala i magistrirala na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Duže od dvadeset godina stvara u domenu video arta i ambijenta. Realizovala je 35 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Sao Paolo, Ahen, Havana, Maribor, Banja Luka, Podgorica), učestvovala na 130 kolektivnih izložbi. Bila je učesnik Likovne kolonije „Sićevo“ (2011).

Dobitnica je više nagrada među kojima su: Nagrada Memorijala Nadežde Petrović (2005), Politikina nagrade iz fonda „Jaroslav Ribnikar“ (2008), Nagrada Niškog salona 20/2 (2016).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com