DruštvoU fokusu

Inžinjerka za RSE: Slaba svest o značaju zaštite od požara, niški vatrogasci lane gasili 1122 požara

Inženjerka zaštite od požara Ljubica Krnjaić je kazala da "iz godine u godinu raste broj požara u Srbiji", te ocenila da je to pokazatelj "izuzetno niskog nivoa svesti društva o značaju zaštite od požara".

U toku 2023. godine Vatrogasno-spasilačka brigada Niš intervenisala je ukupno na 1490 događaja, od toga je 1122 požara, a ostalo su tehničke intervencije u saobraćaju, tehničke intervencije sa opasnim materijama, poplave, crpljenja vode, dežurstva i slično. Vatrogasno-spasilačka brigada Niš pružila je nekoliko internih sadejstava na većim intervencijama u Jagodini, Pirotu, Prokuplju i Leskovcu.

“Zaštita od požara se nedovoljno ozbiljno shvata u našoj zemlji, a to je velika šteta. To mi glavom plaćamo, kao i imovinom”, kazala je ona za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U nizu požara ovog meseca, goreli su različiti objekti – stanovi, bolnice, tržni centari, poslovne zgrade, skladišta i poljoprivredni objekati.

Više od 1.500 požara i eksplozija dogodilo se širom Srbije samo od početka ove godine, što je za deset odsto više nego u januaru 2023.

Poginulo je desetoro ljudi, povređeno 30, a evakuisano 137,preneto na sajtu RSE.

Krnjaić, predsednica Udruženja za ekologiju i zaštitu od dejstva vatre “EcoFire” je rekla i da je “u Srbiji manjak stručnjaka koji se bave instalacijama pri izgradnji objekata. I onda se to improvizuje ili odradi nekvalitetno”.

“A drugo, imamo električne uređaje koji više nisu kvalitetni kao što su nekada bili”, objasnila je ona.

“Bilo da se radi o nehatu, nepažnji ili nameri – ljudski faktor najčešći je uzrok požara”, kazali su za RSE iz Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za vanredne situacije.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com