Ekonomija

Grad podstiče firme da unaprede poslovanje

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, član Gradskog veća za privredu Mihajlo Zdravković, načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Milan Ranđelović i direktor Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga Aleksandar Milićević, obišli su kompaniju DMV koja uspešno posluje od 1992. godine sa sedištem u Nišu.

Reč je o renomiranoj kompaniji koja se bavi prodajom, servisiranjem i održavanjem led panela u više od 80 zemalja. U okviru Programa lokalnog ekonomskog razvoja za prošlu godinu, ova firma od grada je dobila podsticajna sredstva za sertifikaciju koja su, prema rečima direktora Dušana Šarkovića, iskoristili za uvođenje standarda za bezbednost podataka i zaštitu životne sredine.

„Zahvaljujem gospodinu Bulatoviću, koji je prvi gradonačelnik koji nas je posetio, što je ovde i što želi da čuje čime se mi bavimo i na koji način poslujemo. Sredstva koja smo od Grada Niša dobili zaista su podsticajna jer su nas podstakla da uradimo nešto što verovatno ne bismo da nije bilo ovih mera koje Grad preko Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte sprovodi“, rekao je direktor Šarković.

On je naglasio da su ovakve posete predstavnika grada i lični kontakti odlična prilika da se razmene iskustva i prenesu sugestije, ali i da se pokaže da vredi raditi u Srbiji, kao i da ovde postoje uslovi za ostanak mladih. Inače, u ovoj firmi zaposleno je oko 70 radnika, od toga veliki broj visokoobrazovanih.

Gradonačelnik Bulatović istakao je da podsticajne mere koje je Grad počeo da sprovodi pokazuju da u Nišu postoje renomirane firme koje zapošljavaju veliki broj naših sugrađana.

„Ovo su heroji onog i ovog vremena jer su uspeli da u teškim okolnostima pokrenu, sačuvaju ali i prošire firmu i upošljavaju veliki broj ljudi. Zahvaljujući politici Vlade Republike Srbije naša država se otvara, a Grad Niš sa svoje strane i u skladu sa svojim mogućnostima, kroz mere podrške, pokušava da podstakne firme da unapređuju svoje poslovanje“, rekao je prilikom obilaska gradonačelnik Bulatović.

„Pored velikih i stranih kompanija koje zapošljavaju veliki broj ljudi u gradu i doprinose ekonomskom razvoju, ogroman značaj imaju i mala i srednja preduzeća. Grad Niš u poslednje dve godine povećao je izdvajanje sredstava iz budžeta za direktnu podršku malim i srednjim preduzećima, pa je 2016. godine bilo opredeljeno 9 miliona dinara, 2017. godine 70 miliona, dok je ove godine predviđeno 110 miliona dinara“, istakao je načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Milan Ranđelović.

On je dodao da očekuje da ove godine više od 300 firmi bude obuhvaćeno merama Programa lokalnog ekonomskog razvoja.

„Pojedinačna sredstva nisu prevelika ali smo pokušali da podstaknemo firme da razmišljaju u nekim novim pravcima, da ih motivišemo da unapređuju svoje poslovanje, da istražuju nova tržišta, razvijaju nove proizvode, dizajniraju novu ambalažu za svoje proizvode“, poručio je Ranđelović i dodao “želimo da unapredimo i saradnju privrede i Univerziteta i ove godine namera nam je da finansiramo najmanje 4 takva programa“.

Ranđelović je naglasio da Grad suštinski, a ne deklarativno, želi da razgovara i čuje stavove i mišljenja privrednika, njihov način sagledavanja problema i pronađe mogućnost za otvaranje zajedničkih tema za davanje razvojnih ideja koje potiču iz poslovanja kompanija. Ujedno, ovakve posete imaju za cilj da pokažu da u Nišu ima pozitivnih primera za koje se ne zna i da je naš grad mesto u kome može da se radi i lepo živi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com