Ekonomija

Bespovratna sredstva privrednicima za nabavku nove opreme. Projekat promovisan u Nišu

Projektom “Srbija i EU oprema za privredu” obezbedjena je 3,1 milijarda dinara bespovratnih sredstava za podršku mikro i malih preduzeća, preduzetnika i zadruga u Srbiji. Promocija je održana i u Nišu, pred velikim brojem privrednika.

Taj novac je namenjen za sufinanasiranje nabavke proizvodne opreme, transportno-manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta, gradjevinske mehanizacije, delova specijalizovanih alata za mašine, kao i mašina i opreme za unapredjenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje.

Ankica Momčilović, Ministarstvo privrede

“Ovo je naš program koji u kontinuitetu radimo od 2015. godine i prepoznat je kao uspešna priča od Evropske unije, pa smo ove godine i od njih podržani. Ovaj projekat je značajan zato što je veoma jednostavna procedura za privredne subjekte. Oni dobijaju 25 posto bespovratne pomoći od vrednosti njihove invensticije i jedino sredstvo obezbeđenja koje banke traže jeste zalog na opremi koje se kupuje. Da je njima ova pomoć značajna govori podatak da su pojedini privredni subjekti uspeli čak četiri puta da dobiju pomoć. Zato je ove godine, ta mogućnost ogračena pa oni koji su dobili sredstva prošle godine, neće moći ove. Na taj način želimo da damo šansu onima koji su tek ostvarili uslove”, rekla je Ankica Momčilović, rukovodilac grupe u okviru Sektora za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva  Ministarstva privrede.

Ove godine upravo zbog podrške Evropske unije, privrednici su oslobođeni carine i pdv-a, ukoliko se radi o opremi iz uvoza.

“Ovaj program jeste dao dobre rezultate, povećan je izvoz, prihod i broj zaposlenih. Ukoliko bi svi ostvarili maksimalnu pomoć od 5 miliona dinara, mi bi podržali 600 subjekata, ali će ih sigurno biti više, jer ne traže svi maksimalnu pomoć. Minimalna pomoć je 500.000 dinara i u zavisnosti od broja zaposlenih oni mogu da konkurišu za određenu vrednost invensticije.”, objasnila je Momčilović.

EU se po prvi put uključila u ovaj projekat Ministarstva privrede, bazirani na činjenici da je on bio uspešan.

Oliver Sarov, EU

„Preko 200 miliona evra smo do sada donirali samo za poboljšanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Srbiji. To je čini se mali deo naše podrške koji uključuje i poboljšanje poslovnog ambijenta, reformu državne uprave, infrastrukturne projekte i puno više namenjeno ekonomskom razvoju Srbije. To sve radimo sa razlogom, jer smatramo da je ulaganje u Srbiju, ulaganje i u budućnost Evropske unije. Sve ove srpske firme, biće sutra firme EU.” kazao je Oliver Sarov, savetnik za evropske integracije i ekonomiju delegacije EU

Konkurs je raspisan do utroška sredstava, a privrednicima iz Niša pomoć će pružiti RRA Jug.

Dragana Stojanović, direktorica RRA Jug

“Veoma mi je drago što preduzetnici koji posluju u regionu koju pokriva RRA Jug, prepoznaju našu organizaciju kao podršku privredi. Svi zainteresovani mogu se javiti kod nas, a mi ćemo im dati instrukcije na koji način da konkurišu.  Ono što je bino da znaju da mogu da konkurišu kod banaka koje su se prijavile za program, a one moraju da daju iste uslove. Svi zainteresovani treba da se jave što pre. Konkurs je namenjen firmama koje već posluju.”, rekla je Dragana Stojanović, direktorica RRA Jug.

Poslovanje privrednika nakon dobijanja sredstava se prati i oni ne mogu da otuđe opremu naredne dve godine. Krajnji cilj ove pomoći je da se poboljša konkurentnost privrednika kroz ivnensticiju, kroz nova ulaganja, ali i da se poboljša njihova izvozna sposobnost.

Pravo da se prijave na konkurs za dodelu bespovratnih sredstava imaju:

1) pravna lica, registrovana u APR kao privredna društva, ili zadruge, koja su razvrstana na mikro i mala pravna lica u skladu sa Zakonom o računovodstvu („Službeni glasnik RS“, br. 73/19 i 44/21 – dr. zakon) prema finansijskim izveštajima za 2020. godinu;

2) preduzetnici registrovani u APR.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com