Sport

Gimnastičari Niša ponovo osvojili Kup Srbije

Muška seniorska ekipa Gimnastčkog kluba „Niš“ ponovo je osvojila Kup Srbije, pošto je u finalu, održanom u Novom Sadu, bila uspešnija od „Partizana“ iz Kostolca. U pojedinačnoj konkurenciji nastupilo je 12 takmičara, a prva četiri mesta zauzeli su članovi pobedničkog tima iz Niša: Dušan Đorđević, Miloš Paunović, Petar Veličković i Aleksandar Miljković.

Poredak najboljih pojedinaca verovatno bi bio drugačiji da je u jesenjem kolu Kupa nastupio Petar Vefić iz Kostolca, jedan od naših najuspešnijih gimnastičara. On je na prolećnom turniru pobedio na sve četiri sprave na kojima je nastupio, ali je izostao sa jesenjeg nadmetanja i to se odrazilo na njegovukupni plasman. Vefićev nonšalantan odnos prema Kupu bio je signal više da su sistemu takmičenja u gimnastici neophodne reforme.

Poput mnogih drugih pojedinačnih sportova, gimnastika ima sve više problema sa organizovanjem

nadmetanja timova. Klubovi ničim nisu motivisani za ekipne nastupe.Broj takmičara se osipa sa njihovim uzrastom i sve je manje seniora. Čak i da žele, mnogi klubovi više nisu u stanju da izvedu ekipu (tri do pet takmičara) na takmičenje, jer posle navršene 18. godine u gimmnastici ostaju uglavnom oni koji imaju prolaz ka međunarodnim turnirima.

“Održali smo tradiciju i pomogli da ovo ekipno takmičenje produži trajanje, mada postoji potreba da se ozbiljno razgovara o sistemu takmičenja. Za niški klub ovo je bila i dobra provera uoči Prvenstva Srbije u apsolutnoj kategoriji, koje je za sve klubove najatraktivnije”, rekao je dr Saša Veličković, predsednik Gimnastičkog saveza Srbije i rukovodilac stručnog rada u GK „Niš“.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com