Sport

“Finale je sigurno”, poručuju niški golbalisti pred državno prvenstvo

Na predstojećem Prvenstvu Srbije u golbalu koje će održati u subotu 28. oktobra u Zemunu, nastupiće i golbalisti „Naisa“.

Iako mlad klub, oko sebe je okupio iskusne golbaliste koji očekuju visok plasman. Iza njih je godinu dana vrednog rada, najpre individualnog, a kasnije i kolektivnog. Mnogo zajedničkih treninga tokom godine na izmaku na raznim kampovima i pripremama, uticali su na to da se formira tim za visoka sportska dostignuća na nacionalnom nivou.

Poseban pečat trenažnom radu u ovom sportu koji je lična karta slepih i slabovidih osoba je nesebično dao Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univeziteta u Nišu.

Studenti svih nivoa studija su marljivo radili sa golbalistima, bili im treneri, personalni asistenti, ali i sparing partneri. Sve to u sklopu nastavnih i vannastavnih aktivnosti. Sala pomenutog fakulteta je uvek bila dostupna za golbaliste „Naisa“.

„Neizmerno sam zahvalan Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univeziteta u Nišu, nastanom i nenastavnom osoblju i studentima. Posebnu zahvalnost dugujem nastavnicima na predmetima koji se tiču sporta osoba sa invaliditetom – Marku Aleksandroviću i Bojanu Jorgiću. Mnogi studenti ovog fakulteta su radili sa nama individualne treninge, pratili su nas na kampovima i turnirima, organizovali sparinge, bili nam saigrači i protivnici. Posebno nam je značilo to što smo mogli da koristimo fakultetsku salu za brojne trening utakmice. Nikada u mom životu nisam video toliko osoba bez oštećenja vida igra golbal. Zato je ovaj fakultet jedinstven u svetu.“ – naglasio je kapiten Stefan Stevanović, inače student generacije četvrte godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Na Prvenstvu Srbije će najverovatnije biti 10 ekipa u dve grupe po pet ekipa. Da bi se došlo do finala mora se pobediti pet utakmica, a finale je šesta.

Ivan Popović, trener „Naisa“, dugogodišnji bivši džudista nalazi sličnost između dva naizgled različita sporta.

„Golbal je, kao i džudo, igra nerava i psihe, puna nadmudrivanja i samokontrole, ne igraju samo mišići. U džudou morate pobediti šest ili sedam borbi u jednom danu da bi postali šampioni, isto kao i u golbalu. Moraćemo da ceo dan zadržimo fokus, a to nije lako. I ne samo igrači, već i stručni štab.“ – naglasio je trener Ivan Popović.

Svoj debi imaće i najviši igrač „Naisa“, Dušan Galović. Naglašava da je fizički spreman, a da se od njega očekuje da odmeni i odmori najbolje igrače tokom utakmica u grupnoj fazi.

„Zavoleo sam golbal i napredujem brzo. Verujem da ću naredne godine biti igrač koji će igrati završnicu, što u subotu nije moguće, nedostaje mi iskustva. Ipak, imaću solidnu minutažu u utakmicama u grupnoj fazi. Nadam se da ću opravdati poverenje, pre svega u odbranbenim zadacima.“ – rekao je Dušan Galović.

Šest utakmica u jednom danu zahteva zavidnu fizičku spremu golbalista. S druge strane, ekipa iz Niša ima „dugu klupu“, maksimalan broj igrača koji može da prijavi – šest. To daje mogućnost da se u utakmicama sa slabijim protivnicima u grupi može nastupiti sa tzv. „drugom postavom“.

„Pre mesec dana na Beograd Openu smo igrali sa četiri utakmice u jednom danu, bilo je ukupno pet jakih ekipa. To iskustvo će nam biti od koristi za predstojeći turnir – prvenstvo države. Možemo da kalkulišemo do polufinala i da rotiramo igrače, a da najbolje sačuvamo da budu sveži u završnim borbama. Malo koji tim to može sebi da priušti i iskoristićemo tu činjenicu. Nametnućemo svoj ritam od početka svake utakmice, jer smo fizički jako spremni.“ – naglasio je trener Stefan Mićićelović.

golbalisti „Naisa“

Motivacija našim igračima ne nedostaje

Motivisanje igrača nije potrebno, jer niko više od njih ne želi da se takmiči za svoj klub i grad.

Treneri sa motivacijom svojih golbalista jednostavno nemaju problema. Kod niških golbalista je motivacije na pretek.

„Jedno je sigurno. Motivacija našim igračima ne nedostaje. Naprotiv, oni jedva čekaju da dođe subota, tačnije petak popodne kada putujemo za Beograd, gde ćemo i prespavati i odmorni dočekati takmičarski dan. Želja za dokazivanjem je ogromna. Fokusiraju se na finale i projektovani duel sa šampionom, ekipom Mladosti iz Beograda. Ipak, potrebno je doći do finala, pa stručni štab od igrača zahteva oprez. Naši igrači su dobili na samopouzdanju, jer su pre desetak dana na jednom prijateljskom turniru dobili ekipu Mladosti. Međutim, to je prijateljska utakmica, a u subotu nas očekuje nešto drugo.“ – naglasila je trener Tamara Miloradović.

Činjenica je da stručni rad, posvećenost, uslovi i dobra atmosfera je magnet da odlični srpski golbalisti žele da budu deo niškog tima. Jedan od njih je i nov student Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu, igrač koji je pre mesec dana pojačao niški tim iz redova šampiona države, reprezentativac Luka Bulatović.

„Često sam i ranije boravio u Nišu, najviše zbog sportskih obaveza. Niš je grad koji ima dušu, svako ko dođe u njega se vrlo brzo prilagodi. Preselio sam se u Niš zbog studija, a nastup za „Nais“, sa kojim par sedmica treniram, logičan je sled događaja. Moj novi klub daje tri reprezentativaca: Krujezija, Petrovića i mene. Očekuje se i poziv u nacionalni tim i za našeg kapitena, Stevanovića. Treneri su divni ljudi i jako stručni. O podršci sa DIF-a da i ne govorim.“ – nije krio zadovoljstvo o svom novom klubu i gradu, standardni srpski reprezentativac Luka Bulatović.

Na predstojećem prvenstvu države, ekipu golbal kluba „Nais“ čine sledeći igrači: Stefan Stevanović (23), Milan Petrović (30), Dušan Galović (28), Luka Bulatović (24), Džavit Krujezi (30). Stručni štab će činiti: Ivan Popović, Stefan Mićićelović, Tamara Miloradović i Stefan Pivač.

Žreb za prvenstvo Srbije će se održati u petak u Beogradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com