Društvo

Filipu zlatna medalja na Tesla Festu za najnoviji izum

Filip Nikolić (16) je učenik drugog razreda, smer mehatronika, u Elektrotehničkoj školi “Nikola Tesla” u Nišu. Na nedavno održanom Tesla Festivalu predstavio se svojim novim izumom – rotacioni mehanizam za rezanje okruglih cevi i okruglog punog materijala na cirkularu za metal koji mu je doneo zlatnu medalju.

“Na poziv organizacionog odbora Tesla Festa Filip izložio sam svoj izum kao uzorak. Izum je izazvao veliko interesovanje kod posetilaca i kod ostalih izlagača na manifestaciji a posebno kod ocenjivačke komisije koja mi je dodelila zlatnu medalju”, kaže Filip.

Filip je član je Saveza pronalazača Srbije od januara 2018.godine. Dobitnik je zlatne diplome sa Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu 2017.godine od strane Srpske akademije izumitelja i naučnika za dizajn rotacione kosilice za motokultivator IMT 506. Sve to nije slučajnost jer je Filip nastavio da se bavi izumimam. Njegovo poslednje “otkriće” je rotacioni mehanizam za rezanje okruglih cevi i okruglog punog materijala na cirkularu za metal.

“Mehanizam se montira se na radni sto cirkulara za metal ili ger mašine. Čelik okruglog preseka rotira oko svoje ose suprotno od smera kretanja reznog alata a rezni alat postepeno prodire u mataerijal i isti reže samo do centra kruga, odnosno samo debljinu zida cevi”, objašnjava Filip. “Na primer, metalnu cev fi 100×5 mm reže samo debljinu zida cevi 5 mm a ne ceo prečnik cevi od 100 mm, dok puno materijal prečnika 100 mm reće samo do centra kruga 50 mm a ne ceo prečnik od 100 mm”, pokušava Filip na što plastičniji način da objasni kako funkcioniše njegov najnoviji izum koji je zaštićen patentom kod Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

Rešenje koje je ponudio mladi istraživač ima niz prednosti što i jeste bilo presudno za dobijanje nagrade.

“Korišćenjem ovog mehanizma znatno se skraćuje vreme rezanja, smanjuje se cena rada, utrošak električne energije, habanje reznog alata ili utrošak abrasive rezne ploče, ostvaruje vrlo precizan rez strogo pod uglom od 90 stepeni, isključuje kasniju doradu na drugom mašinama što znači da komad odmah reže “na meru”, dodaje Filip.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com