Društvo

Savremeni baštovani: Učenici Mije Stanimirović izumeli “Eko bombe” koje izbacuje automat

Učenici srednje stručne škole "Mija Stanimirović", okupljeni ispred učeničke kompanije "Ekoekspolozija", kako bi podstakli vršnjake i probudili im ekološku svest, našli su kretivno i moderno rešenje da bi ozelenili grad.

Takozvane eko bombe koje su napravili sastavljene su od semenki sezonskog bilja, humusa i jednog tajnog sastojka, tako da su već bile spremne za sadnju.

Sve što je potrebno jeste da bacite bombicu na mesto po vašoj želji i čekate da biljka poraste. Bombice se nalaze u Vending (Automat za prodaju) mašini pa ovu samu kupovinu čini zabavnom.

“Na ovu ideju smo dosli jer smo želeli da kod naših vršnjaka probudimo ekološku svest i da utičemo na ozelenjavanje našeg grada. Zbog toga smo semenje različitih biljaka zapakovali mesavinu zemlje i peska, napravili eko bombe koje izbacuje vending mašina. Smatramo da je ovo zabavan i pristupačan nacin za nabavku semena koje je odmah spremno da se posadi. Nakon takmičenja Dostignuća mladih planiramo da na nekoliko lokacija u gradu postavimo mašine kako bi svima bile lako dostupne i kako bi se sto vise biljaka u gradu posadilo”, navode ovi mladi kreativci.

Ističu da su novac sakupili prodajnom izložbom u školi.

“Imali smo bazar gde smo prodavali iscrtano kamenje, medenjake i još neke proizvode. Podrska nastavnika i učenika bila je velika tako da smo novac za masinu sakupili na prvom bazaru. Planiramo još jedan bazar sledeće nedelje gde ćemo nabaviti ostatak novca koji nam je potrebno za promociju i pripremu za takmičenje”, kažu.

Prema njihovim rečima, interesovanje okoline u školi je veliko, što je potvrdila i podrška koju su dobili na prvom bazaru.

Za sada su u toku pripreme za takmičenje učeničkih kompanija, a planovi za postavljanje mašina po gradu i šire su u izradi.

“Učenici škole jedva čekaju da mašinu isprobaju u školi nakon takmičenja. Društvu je jako interesantno to čime se kompanija bavi, samim tim i jer je to novina u našoj školi. Mislimo da su mladi svesni važnosti ekologije i da je potrebno samo pružiti im priliku”, poručuju.

Svako od izumitelja ima svoje mesto i zaduženja u kompaniji a Ekoeksploziju čine: Ognjen Marjanović, direktor kompanije Jana Kostić, direktor marketinga Petar Cvetković, direktor finansija Petra Mitrović, direktor proizvodnje Mihajlo Dinić, grafički dizajner Danica Bejić i Jana Grujić, kreativna podrška.

“Ekoeksplozija” je učenička kompanija ove škole koja je nastala sa idejom da po našem gradu širi zelenilo i podstakne mlade da to i sami čine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com