Društvo

Učenici Elektrotehničke škole u Nišu – šampioni Srbije

Na državnom prvenstvu u Beogradu, na poziciji multimedija, niška Elektrotehnička škola “Mija Stanimirović” je zablistala. Pojedinačno drugo, i ekipno treće mesto među 16 škola, sa 46 učenika.

I to nije prvi put. Ova škola je šampion elektrotehnike 1 i elektrotehnike 2 i gradi tradiciju u osvajanju nagrada na državnim prvenstvima.

Kada se postigne uspeh i dobije značajna nagrada, posebno na državnom prvenstvu, onda deca budu jedno vreme u žiži interesovanja. Nagrađene potom  najčesce brzo zaboravljamo, do sledećeg takmičenja. U međuvremenu oni vredno rade, zahvaljujuci profesorima koji odvajaju za njih dodatno vreme, van nastave.

– Mi u školi imamo TV studio u kojem radi naša sekcija. Studio je opremljen najsavremenijom tehnikom – programima za montažu, opremom za snimanje, dronom, HD kamerom. Tu sa decom radimo I vežbamo sve ono što nije predviđeno planom i programom i tako kroz rad, prepoznajemo talente.

E, posle toga je neophodan entuzijazam i profesora i učenika, koji žrtvuju svoje slobodno vreme. Primera radi, film koji je pobedio na jednom takmičenju računarskog fakulteta u Beogradu i Društva matematičara učenici su napravili za vreme zimskog raspusta. Dok su se ostala deca provodila, oni su bili u studiju škole, montirali  i sklapali nešto, što nikada do tada nisu radili. Naše je da talente prepoznamo I otkrijemo – kaže profesor i mentor Andrija Kuzmanović.

Đorđe Petrović je jedan od tih prepoznatih talenata koji je na državnom prvenstvu iz oblasti multimedija, postao vicešampion. Napornim radom to je postigao za svega par meseci, jer ono čime se on bavi u školi je smer informacione tehnologije

–  Uspeo sam za tri meseca da naučim teoriju I sve što me zanima. Takmičenje se sastojalo iz dve etape – izrade teorijskog zadatka i multimedijalnog sadržaja, koji se opet sastojao iz tri dela – video, slika i zvuk . Radio sam kulinarsku emisiju sa posebnim kadrovima i muzičkom podlogom. Za montažu u premijeru dobio sam prvu nagradu, sa maksimalnim brojem poena. Nešto slabiji sam bio iz teorije, tako da sam drugi, odmah iza takmičara iz Novog Sada , koji je zauzeo prvo mesto. Ja sam, svejedno, zadovoljan i ponosan na sebe jer sam se prvi put takmičio za svoju školu na državnom prvenstvu.

Đorđe je, eto, skromno zadovoljan što je postao vicešampion na državnom prvenstvu u oblasti koja uopšte nije njegova struka, vec samo interesovanje. Pored Đorđa, tu su i Nemanja i Aleksa kao deo tima koji radi na projektu multimedija u Elektrotehničkoj školi. Koristeći vreme koje neka druga deca koriste za zabavu, ili  gluvarenje po gradu, pa čak i raspust, kako bi došli do novih saznanja ili možda i temelja svog budućeg zanimanja. Svi bi želeli da se okušaju u nečemu što se zove preduzetništvo, da naprave nešto svoje i ne zavise od drugog u traženju posla.

Treba im skinuti kapu, ali bi još bolje bilo pružiti im ruku, kako bi lakše stigli do cilja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com