Ekonomija

EPS naplaćuje zastarele dugove

Od početka 2016. godine EPS je samo u Nišu isključila najmanje 2.500 porodica po osnovu neovlašćene potrošnje, koju je ovo javno preduzeće često konstatovalo “bez prisustva potrošača, neophodnih dokaza i odgovarajućeg dokumenta”.

Pojedini potrošači izrazili su sumnju da su plombu na njihovim brojilima oštetili ili uklonili upravo radnici Elektrodistribucije, pošto su, kako kažu, pre ekipa koje su “utvrdile” takvu nepravilnost dolazile ekipe koje su “proveravale” brojilo.

U Udruženju za zaštitu potrošača “Forum”, kojem se obratio ovoliki broj vlasnika isključenih objekata u Nišu, upozoravaju da EPS Distribucija “krši zakon” tako što korisnike koji su izmirili neovlašćenu potrošnju – koja se inače obračunava po Zakonu o energetici, “perfidno ucenjuje” da će im struja biti uključena tek kada kupe nova brojila i plate njihovo izmeštanje sa prethodnog mernog mesta, te odjednom izmire sva dugovanja za korišćenje električne energije, među kojima je najviše onih zastarelih, sa protivustavnim zateznim kamatama.

Na ovaj način EPS pokušava da naplati deo zastarelih računa, što ne bi mogla da učini u sudskom sporu, pošto po Zakonu o obligacionim odnosima komunalni dugovi zastarevaju za godinu dana.

U EPS-u negiraju ovakve tvrdnje, navodeći da u slučaju isključenja struje zbog neovlašćene postupaju u skladu sa zakonom. Indirektno negiraju masovna isključenja po ovom osnovu, navodeći da je od početka ove godine u Srbiji isključeno 2357 objekata čiji su vlasnici fizička lica.

Izvor: Danas.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com