Društvo

Društvene mreže kao izvor informacija i alat za promovisanje rodne ravnopravnosti

U EU info kutku u Nišu, u ponedeljak 21. marta sa početkom od 13 časova, biće održan Interaktivni razgovor na temu: „Društvene mreže kao izvor informacija i alat za promovisanje rodne ravnopravnosti“. O ovoj teme govoriće Iva Parađanin Lilić, autorka podkasta Tampon zona, saopštili su organizatori.

Društvene mreže imaju dokazan potencijal za mobilizaciju pažnje kada je tema rodne ravnopravnosti u pitanju. U poslednjih nekoliko godina svedočimo velikoj transformaciji tradicionalnih vrsta medija i publika sve više postaje odanija autentičnim i nezavisnim izvorima informacija. U takvom ekosistemu zagovaranje ženskih prava i rodne ravnopravnosti našlo je poseban glas, čemu najviše svedoče sada već serijske priče o progovaranju protiv nepravde koje su započele pojavom MeToo pokreta.

„Kroz ovo predavanje, ali i interaktivni razgovor istražujemo koji su to najzahvalniji načini i formati za promovisanje ideja rodne ravnopravnosti, kako da oni dođu do što veće publike i na koji način mogu da naprave istinsku promenu u društvu.

Kroz svoje lično iskustvo, ali i istraživanje tuđih i navođenje konkretnih primera, Iva će nam predstaviti neke pozitivne alate za pokretanje promene, ali i ukazati na moguće greške i opreznosti kojima je potrebno da vladamo u onlajn prostoru“, ističu.

Iva Parađanin Lilić je novinarka, aktivistkinja i autorka dokumentarnih filmova.

Nakon završenih studija istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu karijeru je počela na televiziji B92 radeći kao novinarka i reporterka. Nakon godinu dana prelazi u produkciju VICE gde se okreće temama ženskih prava i obrađuje ih kroz tekst i dokumentarne filmove. Njen dokumentarac „Neželjene ćerke Crne Gore“ o selektivnim abortusima ostao je zapažen u regionu i bio prikazan na nekoliko filmskih festivala. Radila je kao urednica Active sekcije u ELLE magazinu, a zatim i kao urednica kulture na portalu BURO247.

Kroz svoj rad, kontinuirano se zalaže se za promovisanje ispravne medijske slike žene i prevenciju nasilja nad ženama putem adekvatnog saopštavanja o njemu. Dobitnica je i BEFEM nagrade za feministički medijski doprinos i članica je grupe Novinarke protiv nasilja.

Događaj je namenjen pre svega mladima i svima onima koji žele da preuzmu aktivnu ulogu u menjanju i stvaranju boljeg društva i promovisanju rodne ravnopravnosti.

Učešće je besplatno uz prethodnu registraciju putem LINKA, a broj mesta je ograničen.

Događaj je deo Osmomartovske kampanje koju ove godine nizom događaja obeležavaju Delegacije EU u Srbiji i EU info mreža u saradnji sa partnerima sa Agencijom za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), Beldocs festivalom, Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, Reflektor Teatrom, podkastom Tampon zona, ambasadama zemalja članica EU, umetnicama, rediteljkama, spisateljicama, i drugima

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com