Društvo

Doček moštiju velike svetiteljke u Nišu

Sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Porfirija i Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog Arsenija, mošti Svete Petke, čuvane u njoj posvećenoj kapeli na Kalemegdanu, biće izložene u hramovima Eparhije niške od 15. do 21. oktobra, a doček moštiju biće u niškom hramu Svete Petke, danas u 17 časova.

One će u ovom hramu biti izložene do 17. oktobra do kada će Nišlije moći da se pomole ispred delova moštiju Svete Petke.

 

Ivan Cvetković, starešina crkve Sveta Petka

“Dolazak delova moštiju Svete Petke je nešto što se ne dešava svakog dana, ni svake godine, ni svake decenije, a usudiću se da kažem ne ni svakog milenijuma, jer njihovim dolaskom svetiteljka nama “dolazi na noge”. Ona nas hodočasti tako da ćemo u narednom periodu, kada se radi o Eparhiji u naredna šest dana, dva dana u Nišu i Leskovcu i po jedan dan u Pirotu i Aleksincu, moći da se molimo pred njenim moštima za zdravlje i sreću”, kaže sveštenik Ivan Cvetković, starešina crkve Sveta Petka.

Svečani doček moštiju Svete Petke je danas u 17 sati na platou ispred hrama Svete Petke koja se nalazi preko puta glavne Železničke stanice.

“Mošti su zemni ostaci svetitelja.Ovde konkretno govorimo o našoj Svetoj Petki. Reč potiče od reči “moći” i u crkvenoj blagoslovenoj, ne samo tradiciji, već i doktrini i učenju, imamo da ta blagodatna sila preko zemnih ostataka ljudi koji su živeli jednim blagorodnim, čistim, bogougodnim životom, Bog daje isceliteljsku silu. Zato kad god dolaze mošti ili mi prilazimo njima mi se molimo i za zdravlje i za okrepljenje i za sve ono gde osećamo bilo kakvu slabost, kako bi Bog prisustvom moštiju to nadomestio i dao nam blagodetnu silu da sve ono što nas u životu zadesi, pa i sreća, zablagodarimo gospodu”, objašnjava sveštenik Ivan Cvetković.

Mošti Svete Petke u nišku Eparhiju dolaze sa Kalemegdana iz crkve Ružice.

“U pitanju su dva prsta Svete Petke, a celo ostalo telo nalazi se u gradu Jašiju u Rumuniji. Jedno vreme su mošti bile pohranjene i u Beogradu. Carica Milica je izmolila od turskog vladara da se mošti nađu u Beogradu, u tom jednom istorijskom sledu i hodu moštiju po pravoslavnim zemljama, Bugarskoj, Rumuniji, Srbiji, u istočnom delu Turske gde se i rodila u Carigradu. O silama Svete Petke ne ne treba previše govoriti našem narodu. Ljudima kojima se javila govore o tome koliko je ona moćna. Njen kult se razvio ne samo kao neki literalni, tradiconalni, običajni i kulturološki, već kao jedna živa, zdrava delatna sila koja isceljuje i daponjuje sve naše moći”,objašnjva sveštenik Ivan Cvetković.

Posle Niša iz crkve Svete Petke mošti će premeštene u hram Svete Trojice u Leskovcu, gde će prebivati do 19. oktobra. Od 19. do 20. oktobra, mošti će biti u pirotskoj Pazarskoj crkvi, a naposletku, od 20. do 21. oktobra, mošti svetiteljke boraviće u hramu Svetog Nikole u Aleksincu.

Sveštenik Ivan Cvetković je pozvao sav verni narod da svojim prisustvom doprinese svečanom dočeku svetiteljke, poštovane u celom hrišćanskom svetu, i da pred njenim moštima potraži utehu i ukrepljenje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com