Društvo

Đaci Gimnazije “Svetozar Marković” čistili nišavski kej

Učenici odeljenja po programu internacionalne mature Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu završili su akciju čišćenja nišavskog keja na potezu kod Lidla koju su započeli 25. aprila. Svakog vikenda učenici ove gimnazije su bili na svom random zadatku. Pomagali su im i vršnjaci iz drugih škola, sada su to bili đaci Gimnazije “Bora Stanković” ali i građani koji su želeli da im pomognu. Ideja o akciji čišćenja keja potekla je od učenica Nede Stojanović i Emilije Đokić, a izvedena je u okviru školskog programa i predmeta koji podrazumeva vanastavne aktivnosti učenika.

 

“Bilo je lepo i poslali smo poruku o tome koliko je važno očuvati životnu sredinu. Nadam se da se vidimo na akciji čišćenja, ali na nekoj drugoj lokaciji”, kaže Atanasije Ljubenović.

Foto: privatna arhiva

Stara i iznošena odeća i obuća, kućišta računara, metal od automobile, drveni ramovi, životinjske lobanje, veliki broj kesa koje su se našle na granama drveća ili u travi, su pokupljene i stavljene u džakove koje je JKP “Mediana” odvezlo na deponiju, tamo gde je ovim stvarima i mesto.

“Nismo mogli da verujemo da postoji tolika nebriga o okolini i bili smo iznenađeni time šta smo sve pronašli na keju pored Nišave, mestu ste Nišlije prolaze dok šetaju ili izvode svoje kućne ljubimce. Neki od bačenih predmeta su opasni i po zdravlje ljudi jer su mogli da se povrede ukoliko ih ne zaobiđu. Osim toga ovakav otpad lako ode i u reku zagađujući je. Sada smo sve to uklonili i nadamo se da slična slika više neće da se ponovi”, kaže Atanasije Ljubenović.

I dok neki građani ne vode računa o tome gde će odložiti nepotrebne stvari, drugi su pokazali veliku volju da pomognu mladima i priteknu im u pomoć kako bi štro brže pokupili sav otpad koji se našao pored Nišave.

“Pomoglo nam je i JKP “Mediana” koje odvezlo sakupljen otpad, a na svakoj akciji je bilo preko deset džakova prepunih svega i svačega. “Mediana” nam je za ovu priliku obezbedila i rukavice kao hvataljke. Predložili smo im da na ovom mestu budu postavljene i kante za otpad kako bi se on našao u njima a ne pored reke”, dodaje Atanasije.

Akcije čišćenja će biti nastavljene, a lokacije će izabrati učenici Gimnazije “Svetozar Marković”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Džaba ga čistite deco!. Bahati pojedinci ovog grada će opet da bacuju smeće a komunalna nije nikada kaznila ni jednog od tih bahatih ljudi. Kada komunalna milicija izađe iz službenih kola i počne peške da radi svoj posao i kada skupe hrabrost da rade svoj posoa, onda neće više tu da bacaju đubre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com