Društvo

Prošle godine očišćeno 11.000 metara kubnih otpada sa deponija

 Javno komunalno preduzeće "Mediana" uklonilo je u toku prošle godine oko 11.000 metara kubnih otpada sa divljih deponija na području Niša.

Direktor “Mediane” Ivan Mihajlović kazao je da to preduzeće pokušava da smanji broj divljih deponija otvaranjem reciklažnih dvorišta u urbanim delovima grada, dok je prevencija u ruralnom delu uvođenje sela u sistem za odvoženje smeća.

“Poražavajuće je što se divlje deponije na nekim lokacijama ponovo javljaju iz godine u godinu, a nesavesni građani osim toga pronalaze stalno nove i nove lokacije. Neki od njih otpad bacaju u reke i to dodatno otežava čišćenje”, izjavio je Mihajlović na sednici Veća grada Niša.

Foto: B.Lj.

On je kazao da se količine otpada na divljim deponijama ne smanjuju, a “Medijana ih čisti iz tri programa, redovnog, gradskog i republičkog.

“Moramo da poradimo mnogo više na svesti građana o značaju očuvanja životne sredine. Otvorićemo i reciklažno dvorište na Stočnom trgujer ova dva koja imamo daju dobr rezultate”, izjavio je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, u reciklažno dvorište u naselju Crvena zvezda nedeljno otpad donese 250 do 290 ljudi, a u reciklažno dvorište na teritoriji opštine Medijana od 130 do 160 ljudi.

Mihajlović je najavio postavljanje novih podzemnih i nadzemnih kontejnera u svim delovima grada i uvođenje u sistem odvoženja smeća još jedina četiri preostala sela na području Niša.

Ivana Knežević Spasojević iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj rekla je da su gradu četvrtu godinu zaredom iz budžeta Ministarstva zaštite životne sredine odobrena sredstva za čišćenje divljih deponija.

“Za realizaciju projekta “Zeleno i čisto” biće utrošeno ukupno sedam i po miliona dinara, s tim što će ministarstvo obebzediti šest miliona dinara, a grad milion i po. Ovim parama biće očišćene četiri divlje deponije”, kazala je Knežević Spasojević.

Foto: B.Lj.

Deponije koje će biti očišćene, dodala je ona, nalaze se na području niških opština Crveni krst i Palilula.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. JKP Medijani je to osnovni posao a grad Niš je veliki grad sa preko 300000 stanovnika.
    Gde su ljudi, tu je život. Jedni prljaju dok drugi čiste.
    Sad drugo je pitanje ko je odgovoran za sprečavanje nicanja divljih deponija.
    Da ja mogu o tome da odlučujem, ja bih sačekivao u zasedi ljude koji bacaju otpad tamo gde to nije dozvoljeno.
    Od novčanih kazni za prekršioce plaćao bih Medijani sve radove oko uklanjanja deponija a prekršiocima bih pored novčanih kazni dosudio i nekoliko dana društveno korisnog rada sa džakom u rukama pa da skupljaju otpad pored puteva.
    Verujem da se velika većina ljudi slaže s mojim predlogom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com