Društvo

Deset godina od uklanjanja bombi sa niškog aerodroma

Na danasnji dan, 27.decembra, navršilo se tačno deset godina od uklanjanja neeksplodiranih ubojitih sredstava sa piste na niškom aerodromu.

U zgradi putničkog terminala na aerodromu “Konstantin veliki” tim povodom otkrivena je memorijalna tabla, a ovom događaju je prisustvovao, pored gradonaćelnika Niša Darka Bulatovića i njegovog pomoćnika Miloša Banđura i Aleksandar Konanjihin, prvi savetnik Ambasade Rusije u Srbiji, Viktor Pavlovič Guljevič, direkor Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, ali i demineri iz Rusije kao predstavnici “Noćnih vukova” velikih ruskih prijatelja. Tokom akcije diminirano je 737.000 kvadratnih metara površine i 451 ubojno sredstvo.

“Na uklanjanju neeksplodiranih ubojitih sredstava na aerodromu u Nišu radili naši vrhunski stručnjaci”, kaže Aleksandar Konanjihin. “Naše Ministarstvo za vanredne situacije odabralo je najbolje profesionace za ovaj posao. Za njih je bila čast da dođu ovde”.

Viktor Pavlovič Guljevič, direkor Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu je istako da je veoma srećan što su učestvovali u ovom projektu, a jedan od razloga je što se Srpsko-ruski humanitarni centar razvio iz tog rada koji su uložili demineri još 2008.godine.

“Ono što je najinteresantnije radovi su završeni 27.decembra,a to je Dan spasilaca i Rusiji. Sa zadovoljstvom ćemo nastaviti da pružamo pomoć srpskom narodu”, istako je direktor Srpsko-ruskog humanitarnog centra.

Otkrivanju table prisustvovali su i demineri koji su učestvovali na rasčišćavanju niškog aerodrome od neeksplodiranih sredstava. Jedan od njih je i Bogdan Pilipčuk.

“Odred za razminiranje je 2008.godine pristupio čišćenju aerodrome u Nišu. Nismo se ovde našli tek tako.Došli smo na molbu Vlade Republike Srbije koja je bila upućena Ruskoj federaciji i njihovom odlukom mi smo došli u Srbiju. Pokazatelj našeg rada i izvršene operacije koje su izvršene je formiranje Srpsko-humanitarnog centra. I od 2008.godine posle razminiranja ove teritorije mi se aktivno bavimo čušćenjem teritorije na području Paraćina i Ćuprije”, ističe Bogdan Pilikčuk.

Danas je odred završio radove i vraćaju se u Rusiju za novogodišnje praznike. Od 10.januara opet će rasčišćavati terene oko Ćuprije od neeksplodiranih ubojitih sredstava.”, ističe Bogdan Pilikčuk.

Pomoćnik gradonačelnika niša Miloš Banđur se zahvalio gostima iz Rusije.

“Ova tabla predstavlja izraz zahvalnosti građana Niša Ruskoj Federaciji i Ministarstvu za vanredne situacije koje se odazvalo pozivu Vlade Srbije. Njihovi stručnjaci su deminirali 737.000 metara kvadratnih kolika je površina aerodrome i otklonili 451 ubojno sredstvo”, naglasio je Banđur.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com