DruštvoEkonomija

Mešihat Islamske zajednice pozvao na bojkot aerodroma u Nišu i Kraljevu zbogt diskriminacije žena u hidžabu.”Aerodromi Srbije” negiraju otpužbe

“Aerodromi Srbije” odbacili su danas optužbe Mešihat Islamske zajednice o “neprofesionalnom i diskriminatornom” ponašanju službi sigurnosnih protokola na aerodromima „Konstantin Veliki“ u Nišu i „Morava“ u Kraljevu prema ženama muslimankama sa hidžabom.

Mešihat Islamske zajednice juče je pozvao vernike, pogotovo vernice da, u cilju izbjegavanja neprijatnosti, do rešavanja problema i javnog oglašavanja, te obećanja odgovornih na pomenutim aerodromima da će se postojeća praksa provere prekinuti, bojkotuju aerodrome u Nišu i Kraljevu. U saopštenju je navedeno da u Mešihat već duže vreme pristižu žalbe vernica odevenih u skladu sa islamskim propisima i njihovih članova porodica da se isključivo žene sa hidžabom, prilikom sigurnosnih aerodromskih provera, izdvajaju iz kolona, vode u kabine na detaljan pretres, gdje se od njih traži skidanje hidžaba, a u nekim situacijama i skidanje delova odjeće. Od ovakvog ophođenja, rečeno je, nisu bile pošteđene ni zvanične službenice Islamske zajednice.

U saopštenju “Aerodroma Srbije” istaknuto je da to privredno društvo osuđuje svaki vid diskriminacije i sprovodi sve mere da ne dođe do bilo kakvog vida diskriminacije korisnika usluga aerodroma na kojima su operateri.

“Operateri obezbeđivanja su u obavezi da poštuju sve bezbednosne protokole kako bi se omogućilo sigurno putovanje svih korisnika usluga aerodroma. Pregled na aerodromu obavlja se prema domaćoj i međunarodnoj regulativi od strane sertifikovanog osoblja”, naglasili su u “Aerodromima Srbije”.

Serrtifikovano osbolje, dodali su, u obavezi je da poštuju protokole koji se odnose na putnike sa posebnim verskim obeležjima, a koji zbog verskih razloga ne žele da ih skinu u postupku pregleda.

“Za takva lica primenjuju se metode pregleda koje ni na koji način ne narušavaju dostojanstvo putnika, ali ih ne oslobađaju od pregleda. Od pregleda na aerodromu mogu biti izuzete samo posebne kategorije putnika uz prethodnu najavu operateru aerodroma od strane nadležnog ministarstva ili nadležnih službi Republike Srbije”, navedeno je u saopštenju.

U “Aerodromima Srbije” podsetili su da je pre nekoliko godina Mešihat islamske zajednice Srbije uputio pismo sa sličnom pritužbom kao i sada na koju je odmah reagovano i od tog dana do danas nije bilo dodatnih pritužbi.

U tom preduzeću kazali su da je, nakon izgradnje novog putničkog terminala na aerodromu u Nišu, predviđena nabavka skenera za pregled lica kojima se omogućava pregled bez kontakta putnika, što će dodatno doprineti poštovanju integriteta svih kategorija lica što je primer na pojedinim modernim aerodromima u svetu.

“Činimo sve što je u našoj nadležnosti da se poštuje dostojanstvo putnika svih veroispovesti, a ukoliko se u pojedinim slučajevima utvrde propusti zaposlenih biće pokrenuti postupci za utvrđivanje odgovornosti”, kazali su u “Aerodromima Srbije” uz napomenu da je tom preduzeću bitan svaki putnik, ma koje nacionalnosti i veroisposvesti bio.

U saopštenju Mešihata Islamske zajednice objavljenom juče, između ostalog je rečeno da je Mešihat u proteklom periodu pokušao internim putem, u komunikaciji sa aerodromskim upravama i službama, da ukaže i zaustavi pomenuto ponašanje službenika prilikom aerodromskih provera, koje je okarakterisano kao ponižavajuće i diskriminatorsko po verskoj i nacionalnoj osnovi.

Uprkos obećanjima da se takva praksa neće ponavljati, kazali su u Mešihatu, ovih dana dobijeno niz novih žalbi od strane vernica koje su se suočavale sa istim problemom.

“Odbacujemo neprimerena obrazloženja da je to, navodno, uobičajena sigurnosna procedura u sveetu, iz razloga što se takva ne primjenjuju niti na beogradskom niti na bilo kom drugom aerodromu u svetu”, istakli su u Mešihatu.

Mešihat Islamske zajednice javno je zatražio od nadležnih uprava policije i aerodroma hitnu reakciju i prekidanje pomenute prakse, a od najviših državnih organa osudu tendencioznog ponašanja i pomoć u rešavanju ovog problema.

U suprotnom, rečeno je, Mešihat će biti prinuđen da pokrene sva raspoloživa pravna sredstva u cilju zaštite elementarnih prava vernika u Republici Srbiji od bilo kog oblika diskriminacije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

5 Komentara

  1. Da li je moguce da se muslimani ponasaju kao zrtve, isto kao i crnci po USA?! Nemam komentar. Letite onda iz Carigrada, ili iz Pazara ako vam je tamo lepše… kakva glupost.

  2. ..,,predviđena nabavka skenera za pregled lica kojima se omogućava pregled bez kontakta putnika”. U pravu su ovi iz Mešihata. Hoćemo aerodrom, putnike,pare.. a da ništa ne ulažemo. To nikad nije moglo.

    1. Šta smeta gospodjama da skinu hidžab i prodju kroz proveru odgovornih lica koje su takodje žene? Kako je bilo dok skeneri nisu postojali? I tada se putovalo i letelo.

  3. nek idu lepo na bliski istok, tamo evropljani nemaju svoja prava i ponasaju se iskljucivo kako muslimanka pravial nalazu, nema izuzetaka, nema drzanja za ruke, ljubljenja u javnosti, bez obzira dal je par u braku ili ne… a onda se u Evropi zale da nemaju prava. Lepo nek zive u Saudiskoj Arabiji i neka ne putuju van tih zemalja i reseno

  4. Pa baš lepo. Ne lupaj hidžab čak i ako si žena a ja ću ispod hidžaba dase opašem svim i svačim po potrebi. More…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com