DruštvoEkonomija

AERODROMI SRBIJE: Razlog ukidanja linije za Bergamo isključivo komercijalne prirode

Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu saopštio je danas da se sa tog aerodroma može leteti na 13 celogodišnjih i tri sezonske linije u narednoj letnjoj sezoni. Iz ovog preduzeća, regujući na osudu javnosti zbog ukadanja avionske linije do Bergama, ističu da je razlog isključivo komercijalne prirode, što je i potvrdila kompanija „Ryanair“.

Aerodrom se oglasio, kako navode, povodom sve učestalijih napada na aerodrom Konstantin veliki u Nišu i konstantnog objavljivanja netačnih podataka od strane pojedinih medija.

Podsećaju da su u trenutku preuzimanja aerodroma u Nišu od strane Republike Srbije 2018. godine sa aerodroma saobraćale tri kompanije sa ukupno 10 destinacija.

“Ryanair” je leteo na pet destinacija (Dizeldorf, Berlin, Štokholm, Bratislava, Bergamo), “WizzAir” na četiri (Malme, Memingem, Dortmund, Bazel) i “Swiss” na jednu (Cirih).

Ka svim destinacijama saobraćano je sa niškog aerodroma dva puta nedeljno čime je ukupno sa aerodroma poletalo 20 aviona nedeljno.

“U više navrata obaveštavali smo javnost, ne krijući bilo šta, da je razlog ukidanja destinacije za Bergamo isključivo komercijalne prirode, jer smo takve informacije i dobili od avio prevozioca. Smatramo da je linija za Bergamo važna za naše putnike, a teško nam je da poverujemo da kompanija koja leti u preko 40 država i na preko 230 aerodroma i sa preko 2.500 letova dnevno, ukida neku svoju liniju, pa makar to bila i linija iz Niša za Bergamo, iz razloga što je promenjen vlasnik aerodroma pre četiri godine. Takva kompanija sigurno ne bi dugo opstala na vazduhoplovnom tržištu, a kompanija “Ryanair” je svakako jedan od lidera na njemu”, navedeno je u saopštenju.

Iz aerodroma su saopštili da su potpuno netačne i zlonamerne navode pojedinih medija, “od kojih nečiji vlasnici sede u Zagrebu, a imaju “prijatelje” u Srbiji koji ih podržavaju i više vole naš, niški aerodrom, od nas samih, izračunali su da trenutno sa aerodroma u Nišu ima minus četiri linije?”

“Navode da je ukinuto 14 linija nakon poklanjanja i da nije bilo novih, a istina je samo jedna, da je po preuzimanju aerodroma bilo 10 linija sa 20 poletanja nedeljno, a da ih danas imamo 16 sa 38 poletanja nedeljno. Istina je da je broj nedeljnih letova niskotarifnih avio kompanija porastao nakon preuzimanja aerodorma od strane Republike Srbije za 33 odsto a ukupno za čak 90 odsto”, istaknuto je.

Kako navode, u toku 2022. usluge niškog aerodroma koristilo je 389.022 putnika, u poređenju sa 2018. godinom kada je bio 351.581 putnik, a svakako bi razlika bila i veća da u prvom kvartalu 2022. godine nisu još uvek važile restrikcije za putovanja usled pandemije.

Ukazuje se i da “Aerodromi Srbije” imaju važeće ugovore sa svim kompanijama koje lete sa Aerodroma Konstantin Veliki do početka letnje sezone 2024. godine, odnosno do očekivanog završetka velikog investicionog ciklusa koji je u toku.

Kompanija “Ryanair” leti na četiri destinacije – dva puta nedeljno za Štokholm, četiri puta nedeljno za Beč, dva puta za Maltu, tri puta za Krf u sezoni.

Kompanija “WizzAir” leti na pet destinacija – dva puta nedeljno za Malme, tri puta za Beč, dva puta za Memingem, četiri puta za Bazel, dva puta za Dortmund.

Kopmanija Er Srbija leti na sedam destinacija – dva puta nedeljno za Istanbul, dva puta za Keln, dva puta za Ljubljanu, četiri puta za Beograd, dva puta za Frankfurt Han, dva puta za Tivat u sezoni, dva puta za Atinu, takođe u sezoni.

Ukupno u ponudi za narednu letnju sezonu je 38 nedeljnih letova u redovnom saobraćaju.

Krenula je izgradnja nove terminalne zgrade vrednosti 1,4 milijarde dinara, napominju u saopštenju.

U kupovinu nove opreme na aerodromu od promene vlasničke strukture uloženo je 720 miliona dinara (nabavljena je kompletno nova oprema za opsluživanje aviona, vozila za čišćenje snega, vozila za odleđivanje i zaštitu od zaleđivanja, vatrogasna vozila, oprema za obezbeđenje,…), instalirana su i puštena u rad prilazna
sredstva za sletanje u uslovima smanjene vidljivosti vrednosti 110 miliona dinara.

“Molimo naše putnike da ne nasedaju na paušalno iznošenje netačnih informacija, jer smo sigurni da je Republika Srbija u stanju da sačuva aerodorm od onih koji su spremni da zarad lične promocije i čitanosti gaze po našem, niškom aerodromu”, saopštio je aerodrom Konstantin Veliki u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Džaba vam sve priče o razvoju jer ste limitirani na milion putnika godišnje ugovorom Vlade sa Vinci N.Tesla Bgd.
    Nema uspeha uz zabranu pa će i ostali pre ili posle pobeći…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com