Društvo

Dejanin burek od prosa napravio bum u javnosti

Dejana Stanković(32) je mlada mama iz Niša, koja je svojim receptom za burek, priprema ga sasvim drugačije od bureka koji kupujemo u pekarama, napravila pravi bum na društvenim mrežama i u javnosti, a nisu hladnokrvni ostali ni mediji koji svakog dana pozivaju Dejanu da im dođe u goste.

Mlada Nišlijka, inače diplomirani ekonomista, nije ni slutila da će, pored toliko stvari koje je uradila tokom studija, a bila je izuzetno aktivna u studentskim organizacijama, postati “slavna” zahvaljući bureku. A sve je počelo, kaže Dejana, sasvim slučajno, bar kada se radi o bureku. Priča o njenom sasvim drugačijem načinu ishrane traje duže, a počela je posle njenog drugog porađaja kada je dobila blizance Danicu i Mihajla, a u kući ju je već čekala četvorogodišnja Nikolina.

“Jednom prilikom sam, šetajući gradom, bila je toliko opijena mirisom bureka, da nisam mogla da mu odolim. Kako sam bila na posebnom režimu ishrane koji sam sama sebi odredila, a to znači da ne koristim beli šećer, belo brašno i kvasac, rešila sam da po svaku cenu osmislim burek bez kora od pšeničnog brašna”, kaže Dejana.

Foto: privatna arhiva

“Setila sam se svoje omiljene žitarice, a to je proso i odlučila da od nje napravim burek, pa kako god bilo. Ideja vodilja mi je bila kako treba da izgleda burek. Znači da je hrskav i sa sirom. Skuvala sam proso i u tepsiju ređala red prosa, red sira, pa opet proso, premazala uljem, ubacila u rernu. Kada je burek počeo da miriše i kada sam ga posle toga probala, moja čula ukusa i mirisa su bila potpuno zadovoljena”, priča Dejana.

Mnogi smatraju da burek koji pravi Dejana ne goji, ali ona to niti negira, niti potvrđuje.
“Možda ne goji, ali ako neko pojede dve, tri tepsije, onda ne garantujem da neće skala na vagici otići gore”, objašnjava kroz smeh Dejana.

Dodaje i da su deca prihvatila njen buek, ali da suprug Peđa nije. On se drži tradicionalnog proizvoda.

Inače, Dejana je svojim načinom ishrane pokazala da se može živeti i bez hrane koja u sebi sadrži beli šećer, belo brašno i kvasac. Sve se to može zameniti finim i ukusnim plodovima, a da nije ni preskupo. Sve je počelo, kaže Dejana posle drugog porađaja kada je dobila blizance.

“Posle porađaja, zbog tempa života, obaveza i nespavanja koje prati sve mame, susrela sam se sa padom imuniteta. Osećala sam se malaksalo, stalno mi se spavalo, stigli su me stari, ali i novi zdravstveni problemi. Umesto lekova, u pomoć sam pozvala pijacu, i posle samo dve nedelje ishrane bez brašna i šećera, uz korišćenje propisane terapije, naravno, nalazi su bili uredni, a ja sam se osećala odlično. Nisam spavala i popodevnim satima, radila sam sve bez zamora, misli su mi bile čiste, a zbog svega toga i zadovoljstva koje sam osećala izgledala sam još bolje”, priča kroz smeh Dejana.

Dodaje da je tajna u posebnom režimu ishrane koji je ona izabrala. Da bi bila sigurna da će se držati odluke koju je donela i da neće sebe i druge izneveriti ona se na svom Instagram profilu javno obavezala da će izdržati do kraja. U međuvremenu se njen Instagram profil pretvorio u platformu na kojoj deli recepte i svoja iskustva, pa je osmislila i hešteg #mojih365dana.

“Kada sebi nešto postavite kao cilj i kada krenete sa tim, mislim da je važno da što više osoba zna za to. Zbog toga sam, kada sam započela priču koja se zove “mojih 365 dana” bez šećera, hleba i kvasca, objavila to na Instagram profilu da što više ljudi vidi. Tako sam sebi stvorila neku vrstu obaveze da izdržim u svemu do kraja, jer bi me bilo jako sramota da me neko sretne, pita šta je bilo sa mojim novim načinom ishrane, kako se sada osećam, a ja kažem da sam prestala, odustala ili nisam uspela da izdržim do kraja. Objava preko Instagram profila je za mena neka vrsta datog obećanja kojeg se držim”, objašnjava Dejana.

Ubrzo je sve što radi počela da objavljuje na Instagram profilu, da postavlja slike uz odgovarajući tekst i recept, a pratilaca je bilo sve više i više. Malo po malo ona je privukla pažnju i ljudi koji se bave hranom, a već su stekli određeni kredibilitet. To je Dejanu još više inspirisalo.

Osim bureka i ostale hrane, Dejana se izveštila i za slatkiše bez šećera.

“Kada kažem deci da za doručak imamo tortu sve pršti od radosti i sreće. Zamislite, pa ko još doručkuje tortu. To je nešto poput američkih palačinki sa bananama, medom i čokoladom koju pravim sama. Ali , to je moj mali trik za moje mališane. Za kolače koristim med koji kupujem na proverenom mestu, koristim voće i urme kao zaslađivač. Ponekad je tu i stevija, ali ređe. Moji slatkiši nisu preslatki i ne dobijate poriv da uzmete još i još i još”.

Foto: privatna arhiva

U pripremanju hrane Dejani pomažu i deca. Njima je kuhinja uvek dostupna i oni učestvuju u svemu. Tako zadovoljniji i pojedu ono što im mama ponudi jer su i sami spremali.

“U našoj kuhinji, koja je, inače, jako mala, na radnoj površini je uvek pored blendera i jedno dete. Nikolina najčešće. Ona je tu da ulupa jaja, da doda šta mi je potrebno, a već zna gde se šta nalazi od namirnica”, objašnjava Dejana. “Kada se muti nešto mikserom svo troje su to. Učestvuju u svemu. Što se tiče njihove ishrene nismo rigorozni i dozvoljavamo im da je jedu ono što žele. Oduševljava me to što, kada na stolu vide čokaladu i kolutiće od pirinča koje ja zovem “stiropor”, oni uzmu “stiropor”, kaže Dejana. “Nama je cilj da deca nauče zdravo da se hrane i da zdravo žive”.

Svoje prijatelje nije izneverila. Iza nje je već,sada, 293 dana.

“Bilo bi krajnje neozbiljno da sada odustanem ili da sve ovo ne prigrlim kao stil života. Doživela sam toliko lepih i divnih stvari, počev od toga da sam podigla imunitet, da ne idem kod lekara, do toga da sam stekla predivne prijatelje, odlično se osećam od jutra do večeri, motivacija je veća i bolje utičem i na druge ljude”.

Dejana veruje da 365 dan neće biti kraj njenog prijekta koji je započela.

“Verujem da će to biti početak jer je dosta ljudi zainteresovano za sve ovo. Volela bih da svojih 365 dana zapakujem u jednu knjigu, ali ne knjigu kao knjigu da od nje zarađujem. Možda da to bude neki priručnik “Mojih 365 dana” kako bih to ostavila Nikolini, Danici i Mihajlu i njihovoj deci koja bi jednog dana rekla “Gle što je baka bila super i samo za godinu dana je promenila ceo život”. To bi im bila neka vrsta mog poklona”, ističe Dejana.

Ona dodaje da se sada već toliko izveštila da pravi i džem bez šećera, slane namaze, domaći suvi začin, domaći eurokrem. Kaže i da ne voli da deli savate jer nije lekar ni nutricionista. Govori samo o svom iskustvu.

“Ali, svima koji bi možda voleli da probaju da bar deset dana budu bez belog šećera i brašna, mogu da kažem da je najvažnije da se dobro pripreme, da isplaniraju obroke i da na dohvat ruke imaju uvek dovoljno svežeg voća i povrća”, objašnjava naša sagovornica. “Ona sebi olakšava i tako što, kada ima vremena, pripremi nekoliko obroka”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com