Kultura

Dejan Dabić izdvaja: Monografija o Ljiljani Blagojević, norveški dokumentarni film, 50 godina filma Valter brani Sarajevo

Iz bogatog pratećeg programa 57. Filmskih susreta, Dejan Dabić, član selekcione komisije, izdvojio je svetsku premijeru norveškog dokumentarnog filma Logor smrti u Кarašjoku, monografiju i dokumentarni film o prošlogodišnjoj dobitnici Nagrade „Pavle Vuisić“ Ljiljani Blagojević i promociju monografije povodom pedeset godina  kultnog igranog filma Valter brani Sarajevo.

Prošlogodišnja dobitnica strukovne Nagrade „Pavle Vuisić“ koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije, glumica Ljiljana Blagojević, po tradiciji ove godine dobija moografiju i dokumentarni film.

„Monografiju je pripredila Dragana Bošković, a  produkciju dokumentarnog filma potpisuje Centar film i rediteljka Ada Lazić“, rekao je Dejan Dabić.

Promocija monografije i projekcija dokumentarnog filma biće organizovane u Festivalskom centru u  hotelu „Ambasador“ u ponedeljak, 22. avgusta u 13 sati.

Za sve koji ne mogu da pristvuju ovoj projekciji, istog dana u 18 sati u bioskopu Sinepleks biće organizovana još jedna projekcija.

U istom bioskopu, 25. avgusta u 19 sati, premijerno će biti prikazan dokumentarni film Logor smrti u Кarašjoku. Za vreme Drugog svetskog rata u logore u Norveškoj poslato je preko četiri hiljade ljudi  iz tadašnje Jugoslavije. Više od polovine se nikada nije vratilo svojim kućama, a najveći broj su bili  Srbi. Najmlađi nternirac imao je samo 12 godina.

Ovaj film je sniman u Srbiji i Norveškoj na više lokacija, dokumentarni je ali sadrži i scenske rekonstrukcije. Reditelj je Кjetil Palmkuist, a producent Branko Dimović Dimeski.

„Film je sniman uz podršku Ambasada Republike Srbije u Кraljevini Norveškoj,  Ministarstva Odbrane Кraljevine Norveške, Saveza srpskih Udruženja u Norveškoj i Crkvene Opštine „Sveti Vasilije Ostroški“ iz Osla.  Toplo preporučujem svim ljubiteljima dokumentaristike, posebno iz razloga što će ovo biti svetska premijera“, naglasio je Dabić.

Prošlo je punih pedset godina od premijere kultunog filma Valter brani Sarajevo.  Povodom velikog jubileja Udruženje filmskih reditelja i scenarista Bosne i Hercegvine priredilo je monografiju o legendarnm reditelju ovog filma Hajrudinu  Кrvavcu.

Promocija monografije biće održana 25. avgusta u 13 sati u Festivalskom centru.

„Imamo i goste,  Nebojšu Jovanovića koji je priredio monografiju, Faruka Lončarevića  filmskog reditlja i dekana Sarajevske akademije za scensku umetnost i  Ratka Orozovića filmskog reditelja, scenaristu i književnika koji je čest gost našeg Festivala“, najavio je Dejan Dabić.

Po njegovim rečima ova monografija je luksuzna, sa mnoštom fotografija sa snimanja filma, a ima i dragocenosti za istraživače filma, kao što su ugovori sa glumcima i delovi scenarija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com