Društvo

Danas se obeležava Svetski dan slobode medija

Danas se obeležava Svetski dan slobode medija, kojeg je 3. maja 1993. godine ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN).

Dan sobode medija obeležava se u cilju podizanja svesti o važnosti medijskih sloboda i njenih temeljnih načela.

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije čestitalo je svim novinarima i medijskim radnicima Svetski dan slobode medija, koji se obeležava 3. maja, i pozvalo ih da više pažnje usmere na verodostojnost informacija, da se ponašaju odgovorno i profesionalno.

“Ministarstvo kulture i informisanja ističe da uvek i bespogovorno najoštrije osuđuje sve pretnje, vređanja, pritiske i ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskih radnika zbog činjenice da obavljaju svoj posao”, ističe se u njihovom saopštenju.

Iz regionalne platforma za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara povodom obeležavanja 3. maja – Međunarodnog dana slobode medija, podećaju građane regiona da sloboda medija odražava slobodu društva, kao i vlade da svaka zemlja mora poštovati sopstvenu posvećenost slobodi medija i omogućiti okruženje u kojem novinari mogu da rade bez straha od cenzure, gubitka posla, zastrašivanja i bez straha za život.

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost”, kao i Sindikat novinara Srbije i ove godine pozvali su sve novinare i medije da u 11,55 isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže akciji “Pet minuta gromoglasne tišine”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com