U fokusu

Danas: Od sledeće godine nova vakcina za osmake protiv velikog kašlja

U kalendar obavezne vakcinacije biće uvedena još jedna doza vakcine protiv velikog kašlja za decu u osmom razredu osnovnih škola u Srbiji, piše beogradski list Danas.

Taj list je na svom sajtu naveo da im je to potvrdila i epidemiolog i načelnica jedinice za zarazne bolesti beogradskog Gradskog zavoda za javno zdravlje, Slavica Maris.

Ona je kazala da je u trogodišnjem Programu nacionalne imunizacije u planu da se 2025. u program imunizacije uvrsti vakcinacija dece u osmom razredu komponetom pertusis vakcine.

“To bi zaista bilo značajno jer su najugroženije bebe. Ako smo mi zaštićeni i oni koji čuvaju bebe, one neće imati problem”, kazala je Maris.

Prema njenim rečima, najznačajnije je da budu sačuvana novorođenčad.

“Deca uzrasta do dva meseca su najosetljivija na veliki kašalj i mogu da razviju najtežu kliničku sliku. Dobra stvar je, kada se bude registrovala ova vakcina, da će moći da se vakcinišu i odrasle osobe”, navela je Maris za Danas.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com