Kultura

“Dan posle” – svedočanstvo o “ranama” Stare planine posle požara

Ana Palamarević autor je filma “Dan posle” koji je na XII festivalu ČORTA FEST u organizaciji PK Železničar iz Indjije, a u okviru Planinarskog saveza Srbije, nagrađen sa dve nagrade. Autor muzike u filmu “Dan posle” i nosilac nagrade je poznati multiinstrumentalista i vokalni izvođač etno muzike Aleksandar Vasov. Nagrada mu je dodeljena za najbolju originalnu muziku. Nagrada “Mali komarac” pripao je autorki za najbolji film u svojoj kategoriji.

Inače, ove godine se obeležava 120 godina planinarstva u Srbiji i ovaj festival je bio deo tog programa.

“Zahvaljujem se žiriju što je moj film “Dan posle” prepoznao kao jedinstvenu filmsku belešku o stravičnom dogadjaju koji je zadesio Staru planinu oktobra 2019. godine, što je prepoznao moj entuzijazam, emociju i poruku filma”, kazala je nakon uručenja nagrade Ana Palamarević.

Dodala je da izmernu zahvalnost duguje i svojim saradnicima na filmu bez kojih film ne bi bio ovakav kakav jeste, Aleksandru Vasovu (muzika) i Slobodanu Ćosiću (montaža), kao i Milanu Pešiću, Miljanu Stojanoviću i Aleksandru Ćirkovću na ustupljenim kadrovima požara u uvodnom delu filma. Kadrove filma autorka je zabeležila u predelima Stare planine Vurnje, Odaiško lice, vrh Vražja Glava i Beleđe.

“Film je inspirisan nemilim događajem koji je zadesio Staru planinu oktobra 2019. godine. U filmu je prikazan dan posle požara koji je zahvatio ovu planinu. Film sam snimala dan posle gašenja požara. Bila sam pogođena tim događajem i emotivno sam to i jako teško lično doživela. Poželela sam da dođem na licu mesta, da obiđem Staru planinu, da gazim po njoj tako sprženoj i ranjenoj. Tokom tog susreta sa Starom planinom dok sam koračala izašla je iz mene priča koju sam nazvala Dan posle. Spojila sam je sa kadrovima koje sam napravila istog dana i napravila fimsku celenu. Film se završava kadrovima koje sam snimila godinu i po dana posle požara, a time sam pokazala kako se priroda obnavlja i ponovo rađa. Drago mi je jako zbog filma jer to smatram svojim doprinosom u borbi za očuvanje reka i planina”, kaže Ana Palamarević.

Foto: privatna arhiva

Veliki požar na Staroj planini izbio je sa bugarske strane 27. oktobra 2019. godine. Preko planinskog vrha Vražja Glava proširio se i obuhvatio ogromna prostranstva srpske strane Stare planine. Višednevna borba meštana, dobrovoljaca i vatrogasaca sa vatrom bila je, gotovo, uzaludna. Nakon četiri dana priroda je učinila svoje. Tog 31. oktobra 2019.godine, mraz, magla i niska temperatura su pomogli bespomoćnom ljudstvu da vatra utihne.

“Bio je radni dan kada se dogodio požar, da nije bilo tako i ja bih bila u prvim redovima onih koji su gasili vatrenu stihiju. Nažalost zbog posla nisam mogla, ali sam sam prvu priliku iskoristila da odem na Staru planinu prema kojoj osećam veliku ljubav koja može da se uporedi sa majčinskom, a to se jasno vidi i u samom filmu”, kaže Ana Palamarević i dodaje da ju je slika koju je zatekla potpuno ganula.

Foto: privatna arhiva

Ana Palamarević je po profesiji vaspitač i radi u vrtiću, ali je osoba koja svaki način i svaki trenutak koristi da oplemeni svoj život i doda mu novi sadržaj. Bavi se i planinarenjem pa je otuda i velika ljubav prema planinama.

“Požar na Staroj planini me je inspirisao prvo za priču koja nosi isti naslov kao i film “Dan posle” koja je pohvaljena na Petom književnom konkursu “Miša Cvetanović” u Brestovcu što je za mene bila velika čast. Pre svega jer je ta priča bila moj prvenac. Onda sam je povezala sa kadrovima i tako je nastao film”, dodaje Ana.

Film Dan posla je svoje premijerno prikazivanje imao na Festivalu slobodnih reka i planina Topli Do 2021.godine, a potom se pojavio i na festivalu u Indjiji gde je i nagrađen. Inače ovo je drugi Anin film. Prvi je Dah koji je juna prikazan na festivalu u Vrmdži – Vrmdža fest 2021. Po oceni žirija filmu je pripala nagrada za najbolji debitantski film u sopstvenoj produkciji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com