Društvo

Da Niš dobije ‘’zdrava pluća’’

Niš ima potencijala da bude zeleniji i da se napravi dobar odnos između želja građevinara za novom gradnjom i potrebnog zelenog prostora, kažu u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine. Oni su napravili i Strategiju pošumljavanja teritorije grada Niša – Prva faza. Novac za Strategiju je obezbeđen, a ona će mapirati sve površine slobodne za pošumljavanje.

Strategijom pošumljavanja ustanoviće se  stanje šuma u i oko Niša i izraditi plan njihove zaštite i daljeg pošumljavanja, obezbediće stručnu i naučnu osnovu za podizanje novih zasada, čime se ostvaruju uslovi za poboljšanje kvaliteta žovotne sredine i stvaranja mogućnosti razvijanja drugih aktivnosti vezanih za plansko korišćenje šumskih resursa.

“Grad će biti snimljen iz vazduha, moraćemo da dobijemo podatke iz katastra o parcelama i njihovim vlasnicima. Taj deo izrade strategije je oko dva miliona dinara i novac za to je obezbeđen u budžetu grada”, kaže Zoran Dušanović iz  Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Stručnjaci koji su radili na izradi Strategije smatraju da je ovo jedan od načina da se stane na put preteranoj urbanizaciji grada Niša. Svedoci smo da zelene površine sve više nestaju, a na njihovom mestu se pojavljuju zgrade za stanovanje, a neretko se to događa i na prostoru međublokovskog zelenila.

Foto: V. P.

“Jedan od problema je i to što, posebno u urbanom delu i samom centru grada, dolazi do ‘’borbre’’ između planera i graditelja sa jedne strane koji žele da isplaniraju što više poslovnog i prostora za stanovanje jer je to atraktivna lokacija koja donosi i dobar profit i onih koji se bore za zelenilo, a sve se to radi na uštrb zelenila. Kada strategija bude stupila na snagu obavezaće i planere tako da više neće biti problema sa te strane”, ističe Dušanović.

Nedostatak zelenila u gradu znači i veće zagađenje vazduha, ali i više buke jer upravo krošnje drveća prečišćavaju vazduh i štite stambene objekte od buke koja dolazi sa saobraćajnica.

Staregija će sadržati trenutno stanje, odnosno, postojeće zelenilo u gradu i rubnim delovima grada. Drugi deo sadržaće trenutnu zakonsku regulativu i predlog mera kako da se ona unapredi.

“Za izradu Strategije glavna motivacija su bile klimatske promene sa kojima se suočavamo a koje su direktna posledica krčenja i neplanskog sađenja  zalenila, zagađenje vazduha takođe jer je ze zalenilo predstavlja pluća grada. Nauka kaže da je, u proseku,  na jednog čoveka potrebno posaditi pet stabala  da bi normalno  moglo da se diše u gradu. Ako Niš ima preko 250.000 stanovnika, onda lako može da se izračuna koliko mu je stabala potrebno i gde se mi sada nalazimo”, zaključak je Zorana Dušanovića.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com