Društvo

Centar za devojke u Nišu punih 19 godina se bori za prava žena

Kroz različite radionice, seminare, akcije i performanse članice Centra za devojke u Nišu godinama pomažu damama da se izbore za svoje izbore, da kažu ne nasilju i da na svoj položaj u društvu gledaju drugačije. Svoju misiju centar obavlja već 19 godina.

Kako objašnjavaju u Centru, za gotovo dve decenije, uložile su veliki trud i napor da poprave položaj žena u gradu, a mnogim damama je upravo ovaj centar bio podrška u borbi za njihova prava.

“Mnogo je saradnica i na žaslost korisnica koje su zvale nas SOS telfon za koje smo bile tu, ali je i mnogo više prevencija, da smo pričale s devojkama kako i šta da rade da ne bi imale neki problem”, priča Marija Stojanović iz Centra za devojke

Kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, Srbija nije na zavidnom položaju u odnosu na svoje balkanske susede. Kao najsvetliji primer ističe se Hrvatska i njen odnos prema ravnopravnosti polova. Kakva je situacija u Srbiji takva je i u Nišu, kažu u centru za devojke, ali situacija se polako popravlja.

“Pomaka ima, samo sto nije opipljiv ali radimo na tome da položaj žena devojka i devojčica bude bolji u društvu, samim tim da i ravnopravnost bude veća”, kaže Stojanovićeva.

Podsetimo, „Centar za devojke“ je osnovan 15. aprila 1998. godine,  na inicijativu dve volonterke „SOS telefona za žene i decu žrtve nasilja“. Cilj osnivanja je bio da se kroz edukaciju i emancipaciju mladih žena radi na unapređenju njihovog položaja u društvu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com