Društvo

DAJ ZA KUĆICU: Omogućimo bolji život deci koja žive na ulici ili u siromaštvu

Centar za devojke je pokrenuo je DNEVNI CENTAR ZA DECU koja žive/rade/prose na ulici i/ili žive u siromaštvu i koja su potencijalne žrtve trgovine ljudima. Cilj im je, kažu, da im pruže podršku kako bi naučili osnovne stvari, da doprinese u njihovom osnaživanju da ostanu u školskom sistemu ili pođu u školu i rade na sprečavanju trgovine decom.

Svako dete ima pravo na život, pravo da se razvija u potpunosti, pravo na zaštitu od štetnih uticaja, zlostavljanja i iskorišćavanja, pravo na potpuno učešće u porodičnom, kulturnom i društvenom životu.

“Nažalost, mnoga deca u Nišu ne mogu da ostvare ova prava. Veliki broj dece, pretežno romske (ali ne isključivo) iz Niša i drugih gradova, prosi ili radi na ulici, a veliki je i broj dece koja žive u siromaštvu. Ta deca su u riziku od trgovine ljudima i lišena su prava na slobodno, srećno i bezbedno detinjstvo, na igru i na učenje”, kažu iz Centra za devojke.

Dnevni centar za decu je sigurno mesto za decu uzrasta od 6 do 16 godina. Tu deca mogu da borave, odmore, sklone se sa ulice, utople ili sklone od kiše, hladnoće ili vrućine, da se druže, igraju, opuste, stiču osnovne veštine i znanja, presvuku, okupaju i pojedu nešto toplo. Dnevni centar je prilika da izađu iz začaranog kruga nasilja, trgovine ljudima i siromaštva – prilika da se osnaže i žive život koji zaslužuju.

Kako bi deca dobila adekvatnu podršku, a rezultati na polju borbe protiv trgovine decom bili vidljivi, potrebno je da rad Dnevnog centra bude kontinuiran, da poseduje sve neophodne  resurse, opremu i potrebne kapacitete. Upravo sada su nam potrebni:

→ Hrana: 104.000 RSD

→ Pribor za školu i kreativni rad:72.000 RSD

Potrebno je da skupiti 176.000 RSD.

Iz Centra za devojke pozivaju sve zainteresovane da budu deo ove priče.

“Daj za kućicu uplatom na platformi Donacije.rs ili uplatom na račun organizacije. Prikupljanjem sredstava omogućile bismo nabavku gorenavedenog kako bi deca u Dnevnom centru dobila obrok, podršku i siguran prostor za igru i edukaciju”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com