Obrazovanje

Atletika se vraća u škole

Niš dobija sportsku gimnaziju

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović i sekretar Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta Milan Stošić potpisali su Protokol o saradnji na osnovu koga će učenicima osnovnih škola biti omogućeno da se bolje upoznaju sa atletskim disciplinama.

Ministar Šarčević ukazao je da je veoma značajno da se deca u ranom uzrastu bave sportom i upoznaju sa zdravim stilovima života.

Veoma je značajno da se deca u ranom uzrastu bave sportom i upoznaju sa zdravim stilovima života – naveo je ministar Šarčević. – U okviru projekta jednosmenskog rada koji se sprovodi u skoro 300 škola u ponudi je 80 različitih programa, a učenici se uvek opredele za sport.

 

Radeći na novoj Strategiji obrazovanja analizirali smo mnoge elemente. Jedna od novina u sistemu je dizajniranje sportskih gimnazija što će kao pilot projekat početi od septembra u šest gradova – Subotica, Novi Sad, Niš, Beograd, Кragujevac i Užice, rekao je ministar.

„Uz polaganje opšte mature, budući sportski gimnazijalci imaće i dodatne programe vezane za teoriju treninga, sport i zdravlje. Sticaće znanja i iz sportske medicine, trenerskog poziva, sportske žurnalistike. Novi koncept je već prošao Nacionalni prosvetni savet. Šest sportskih gimnazija biće samo pilot projekat, a plan je da se, ukoliko zaživi, raširi na ukupno 20 gradova“, istakao je.

 

Predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović rekao je da će na osnovu potpisanog Protokola učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole imati priliku da se upoznaju sa atletskim disciplinama.

Između ostalog, zadatak Atletskog saveza Srbije je i da obuči oko 600 nastavnika do početka Svetskog prvenstva u atletici 2022. godine, rekao je on.

Milan Stošić iz Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta zahvalio je ministru i resornom ministarstvu što su prepoznali značaj tog udruženja, nastavnika fizičkog i zdravstvenog obrazovanja, kao i tog predmeta.

Potpisivanju protokola su prisustvovali i pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić i savetnik ministra Miloš Кovačević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button