Društvo

Akcija čišćenja u nedelju! Zavrni Rukave – na sedam lokacija

U nedelju 24. marta u 12 sati se po 11. put održava akcija „Zavrni Rukave“, na čak 313 lokacija u Srbiji!

Prethodna akcija „Zavrni Rukave“ je bila najveća akcija čišćenja Srbije do sada, sa 5500 učesnika na 160 lokacija.

U Nišu će biti organizovano čišćenje na čak sedam lokacija: Obala NIšave, Medijana, Prva Kutina, Gornji Matejevac, Jelašnička klisura, Palilula i Kamenica, a detaljne lokacije možete da pogledate.

Zavrni Rukave je nacionalna kampanja čišćenja Srbije koja se održava 1-2 puta godišnje. Cilj je da se što više organizacija, grupa građana i individualaca okupi da za jedan dan, na više mesta po celoj Srbiji, čiste u isto vreme. Rađena je po uzoru na „Lets do it Estonia 2008“, kada je cela Estonija za jedan dan očistila celu zemlju, kao i „Let’s Clean Slovenia 2012“ kada je 250.000 Slovenaca (13% populacije) izašlo i očistilo Sloveniju od divljih deponija.

Zavrni Rukave ne teži čišćenju cele Srbije od smeća jer to nije moguće, ali teži omasovljenju svesti sa velikim problemom neregulisanih deponija i smeća u prirodi koji imamo, kao i mobilizaciju građana koja pokazuje jednu kritičnu masu željnu institucionalnih promena.

Kako da učestvujete u akciji: Na stranici „Zavrni Rukave“, u sekciji „prijavljene lokacije“, nalazi se spisak svih 313 lokacija sa GPS koordinatama. Učesnici dolaze na lokaciju koja im odgovara gde ih čeka vođa te lokacije koji će organizovati akciju. Sa sobom nose svoje rukavice, garderobu za rad u prirodi i jedan paket kesa.

Akcija „Zavrni Rukave“ je postignuta bez ikakvih troškova. Eko Straža je 100% volonterska organizacija, a novac od mikro donacija građana i članarina ide isključivo na propratne troškove akcija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com