Društvo

MEŠOVITI HOR „UČITELJSKA LIRA“ ODRŽAO TRADICIONALNI PROLEĆNI KONCERT: Publika je pevala sa njima

Mešoviti hor „Učiteljska lira“ ja na svom tradicionalnom Prolećnom koncertu koji je održan u Simfonijskom orkestru pred prepunom salom još jednom pokazao i dokazao da ima vernu publiku koja je spremna i da zapava sa njima. Koncert je bio značajan još po nečemu. Udruženje muzičara Srbije je horu na koncertu uručio plaketu  za naročite zasluge i za doprinos u unapređenju kulturnog i prosvetnog života mladih.

„Niška publika je još jednom imala priliku da uživa u čarima naše muzike i našim pesmama koje hor izvodi na ruskom, grčkom i makedonskom jeziku, ali u starogradskim pesmama, pesmama  nostalgije, života i ljubavi koje želimo da sačuvamo od zaborava kao i poznatim arijama iz dela ozbiljne muzike“, kaže Rada Lazarević, rukovodilac hora. „Pokazali smo  još jednom da smo jedinstveni po repertoaru na ovim prostorima i mnogo više od toga, da negujemo lepu i kvalitetnu muziku koju želimo da predstavimo Niškoj, ali  publici van granaca Srbije. Dajemo se uvek iznova, pomeramo granice za plemenite ciljeve, a publika zna to da prepozna i da nas podrži u tome“.

Rada Lazarević dodaje da je hor na koncertu izveo 16 kompozicija u pratnji  profesora muzike Aleksandra Ristića, klavir, profesora muzike Marka Milovojevića, bas, dok je horom dirigovao profesor muzike Branislav Pešić.

„Repertoar Mešovitog hora „Učiteljska lira“ odlikuje se  emocijom koja širi horizonte  prijateljstva među ljudima, iz veliki entuzijazam i ljubav prema lepoj i kvalitetnoj muzici bez koje je umetnost nezamisliva“, kaže Rada Lazarević.

Hor „Učiteljska lira“ u Nišu, kao deo Učiteljskog društva Niš, postoji više od 22 godine. Sa preko 350 uspešnih nastupa stalno je prisutan u kulturnom životu grada Niša. Nastupali su u više gradova širom Srbije, Beograd, Novi Sad, Sremski Karlovci, Subotica, Leskovac… Često nastupaju i van Srbije. Održali su koncerte u Sent Andreji u Mađarskoj, Sofiji u Bugarskoj, Skoplju i Kumanovu u Makedoniji, a posebno se ponose natupom i koncertom na Krfu, Grčka, u godini obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata kada su učestvovali i na susretu horova Jonskih ostrva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com