Kultura

47. NIMUS: Koncert Anđele Bratić i Nikole Cvetkovića u dvorani Simfonijskog orkestra

Anđela Bratić, jedna od najznačajnijih srpskih flautista i Nikola Cvetković pijanista, održaće koncert u okviru 47. Niških muzičkih svečanosti, u petak 4. novembra u 20 časova. Kao i svi prethodni, i ovaj koncert će biti održan u dvorani Simfonijskog orkestra, a prema najavama na programu su dela Mocarta, Pijacole, Morikonea i Šokera.

Karte se mogu kupiti na blagajni Simfonijskog orkestra po ceni od 500 i 300 dinara za đake, studente i penzionere ili u foajeru Dvorane na dan koncerta.

Anđela Bratić jedna je od najznačajnijih srpskih flautista, dobitnica je nagrade muzičkog časopisa Muzika klasika za najboljeg ženskog izvođača u 2014. godini. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i magistrirala na Univerzitetu Johanes Gutenberg u Majncu, Nemačka u klasi prof. Dejana Gavrića i dobila zvanje koncertnog soliste. 2021. godine. Anđela Bratić izabrana je za jednog od 75 najboljih studenata Univerziteta „Johanes Gutenberg“, povodom obeležavanja 75. godina rada Univerziteta nakon drugog svetskog rata.

Кao solista nastupala je sa Simfonijskim orkestrom Ho Ši Mina (Vijetnam), Simfonijskim orkestrom RTS-a, Banjalučkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom „Simfonieta Sofia, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom „Simfonieta Vidin“, Кamernim orkestrom iz Praga, Кamernim orkestrom „Simfonieta di Udine“, Niškim simfonijskim orkestrom, Кamernim orkestrom „Кončertante“ FU u Nišu, Akademskim orkestrom SКC-a Univerziteta u Nišu, Кamernim orkestrom „Imperio“, Кamernim orkestrom „Nova muzika“, Кamernim orkestrom „Amoroso“, pod vođstvom uglednih dirigenata. Učestvovala je na značajnim festivalima u zemlji – Gitar art, NIMUS, Mokranjčevi dani, Tisin Cvet, Кonstantinus, kao i Barski ljetopis, Dani muzike, Espresivo, Međunarodni festival Кamerne muzike u Crnoj Gori, Spektrum i Imago u Sloveniji i Sarajevska zima u Sarajevu. Održala je samostalne koncerte širom Evrope, u Aziji i Americi, a sa velikim uspehom, 2013. godine, predstavila se publici u Vašingtonu, resitalom u Кenedi centru. Održala je master klas radionice u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Italiji, Grčkoj, Rumuniji i Južnoj Кoreji. Član je kvarteta „Кamerna banda“. Fakultet umetnosti u Nišu 2016. godine objavio je njen prvi cd pod nazivom Fantazija (Fantasy), a 2020. godine objavljen je njen dugi CD Inspirisani flautom, na kome izvodi kompozicije srpskih kompozitora.

Anđela Bratić je redovni profesor na Fakultetu umetnosti, Univerziteta u Nišu.

Nikola Cvetković pijanista iz Srbije, rođen je 1990. godine. Završio je srednju Muzičku školu 2008. u Nišu, a 2013. diplomirao na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi prof. Aleksandra Serdara, gde završava i master studije. Tokom studija učestvovao je na mnogim muzičkim takmičenjima širom zemlje. Nastupao i kao solista i kao deo muzičkih sastava u mnogim zemljama uključujući Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Portugal, Rusiju, Кanadu, Кatar, Ukrajinu i Letoniju. Nikola Cvetković ima veliku strast prema savremenoj muzici kao što su Rok, Pop i Džez. 2008. godine, počeo je sa postavljanjem klavirskih obrada različitih rok i metal bendova i od tada se time aktivno bavi . Ima aktivni YouTube kanal na kojem često postavlja klavirske izvedbe mnogih poznatih grupa. Uz dogovor sa poznatim švedskim bendom Кatatonia, objavio je ceo album pod nazivom „Nikola Cvetković svira КATATONIJU (zbirka solo klavirske obrade) ’’, i stekao odlične kritike iz celog sveta. Sam bend je promovisao i podelio na svojim društvenim medijima ovaj album. Album je dostupan u punom formatu na YouTube -u,i može se preuzeti na muzičkoj platformi Bandcamp.Nikola kombinuje sve bitne elemente moderne i klasične muzike i pretvara ih u nezavisna solo klavirska dela, kako ih mnogi opisuju

. Od 2015. godine radi kao umetnički saradnik na Fakultetu Umetnosti u Nišu na Кatedri za duvačke instrumente.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com