Kultura

Nišvil na Gardijanovoj listi Top 10 jazz festivala

Uticajni britanski dnevni list „Gardijan“ objavio je na svom sajtu listu 10 top jazz festivala u Evropi  na kojoj se nalazi i niški jazz festival. Nišville se tako našao u „odabranom društvu“ u kojem su još: North Sea jazz festival (Roterdam – Holandija), Montreux jazz festival, (Švajcarska), Jazz in Marciac (Francuska), Jazz a Vienne (Francuska), Guinness Cork Jazz (Irska), Umbria jazz festival (Peruđa, Italija), A Love Supreme (Saseks- Engleska), Jazz de Vitoria-Gasteiz (Španija) i Alfa Jazz Fest (Lviv- Ukrajina).

U kratkom redakcijskom predstavljanju u kojem su najavljeni ovogodišnji hedlajneri (soul diva Joss Stone, “hip hop-and-beyond saksofonista” Soweto Kinch, “flash fusion/flamenco gitarski kralj” Al Di Meola, “US jazz aristokrate” Cyrus Chestnut Trio featuring Buster Williams and Lenny White, “bivši saksofonista Majla Devisa” Bill Evans…) između ostalog se ističe da ostalog se ističe da u poređenju sa nekim velikim festivalima iz zapadne Evrope, Nišville nudi odličan kvalitet za novac uložen uložen u (jeftine) ulaznice – mada se estetski za sada još uvek ne može meriti sa Peruđom ili Vienom.

Gardijan kaže i da “Niš kao treći grad u Srbiji svakako ima svoj specifični šarm: Većina programa se održava unutar Tvrđave na ogromnim zelenim površinama okruženim zidinama i kapijama iz doba otomanskog carstva”.

Napominje se i da “uz internacionalne zvezde, program sadrži i mnoštvo besplatnih programa, radionica, spontanih uličnih svirki duž ulica i trgova” i da će se tokom festivala u celom Nišu čuti uzbudljivi i nepredvidivi ritmovi džeza pod uticajem tradicije Balkana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com