Kultura

Jubilarni Medijanin festival dečijeg stvaralaštva

Dečiji pesnici Dušan Pop Đurđev, Gordana Timotijević, Violeta Jović, Vlasta Cenić, Rusomir Arsić, Aleksandar Janjušević i mnogi drugi stvaraoci za decu moći će da se druže sa najmađima na jubilarnom 15. festvalu koji organizuje GO Medijana 21. i 22. marta.

Doček učesnika festivala i tradicionalni prijem pesnika, održan je danas u kabinetu predsednika opštine Nebojše Koćica, nakon toga ova manifestacija svečano je otvarena u sali OŠ „Sveti Sava“, dok će se završna manifestacija održati sutra u podne u sali Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju gde će biti i dodeljene nagrade.

Prva nagrada za najbolji likovni i literarni rad iznosi 12.000, za drugu se dobija 9.000, dok treće mesto donosi 6.000 dinara.

Prikupljeni radovi dece su objedinjeni i publikovani. Ove publikacije će biti podeljene učesnicima, ali i deci tokom raznih manifestacija koje organizuje GO Medijana.

„Tokom čitave godine GO Medijana prikuplja likovne i literarne radove naših mališana iz čitave Srbije i regiona. Ove godine, kao svake, smo publikovali sve te radove i dobili smo jednu obimniju knjižicu, što znači da postoji veliko interesovanje“, priča je Kocić.

Osnivačica i umetnička direktorka ovog festivala Violeta Jović je rekla da je izbor teme ove godine pripao dobitniku povelje „Naise“.

„Vlasta Cenić, ovogodišnji dobitnik ove nagrade, je zadao našim učesnicima konkursa temu „Imam druga s juga“. Cela priča je ove godine obojena toplo, jugom, niški, tako da ćemo nastojati da ljudi koji dolaze u Niš, dobitnicima nagrada i piscima, osete duh Niša“, kazala je Violeta Jović, Osnivačica i umetnička direktorka ovog festivala.

Ove godine na konkurs je pristiglo oko 400 radova, manje nego prethodnih godina. Lane je čak stizalo između dve i tri hiljade literarnih i likovnih radova.

Foto: Niške Vesti/JM

Vlasta Cenić, dobitnik „Naise“ za 2024. i član žirija ističe da je ocenjivanje radova dece užitak i ističe da uvek prepoznaju iskrenost dece, pa i u neveštim rimama.

„Kad ocenjujem dečje radove najviše gledam originalnost. Ima puno pomoći i odraslih, što je dobro, tako i treba. Ali uvek prepoznamo kad je dete bilo iskreno, kad je samo sročilo stihove ili neveštu rimu, meni su takve pesme mnogo draže nego one savršene“.

Deca će se družiti sa poznatim dečijim pesnicima Dušan Pop Đurđev, Gordana Timotijević, Violeta Jović, Vlasta Cenić, Rusomir Arsić, Aleksandar Janjušević i mnogim drugi stvaraoci za decu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com