Društvo

Sanacija klizišta u Gabrovcu

Završeni su radovi na sanaciji klizišta u naselju Gabrovac, između individualnih stambenih objekata br 7-13 u asfaltiranoj ulici Pobede i uz Gabrovačku reku.Ispod stambenih objekata na udaljenosti 4-5 metara izgrađen je „gabionski zid“ – drenažno potporni zid dužine 73, a visine 3 metra. Urađeni su drenažni kanal prečnika 300 milimetara i površinske kanalete za odvod atmosferskih voda u Nišavu. Pored reke izgrađen je potporni zid dužine 60 metara.

Ovo naselje obišao je Boban Džunić, predsednik Gradske opštine Palilula sa saradnicima. Po rečima predsednika Džunića, zahvaljujući inicijativi Saveta građana i dobroj organizovanosti, Gabrovac će uskoro dobiti ispostavu pošte.4

Klizište u Gabrovcu je nastalo maja 2014.godine u nepovoljnom kišnom periodu, kada je srušena dvorišna kuća na adresi br. 11, a čelo klizišta se na 2-3 metra približilo kućama pod brojevima 7-13 sa izgledima da i njihova stabilnost može biti vitalno ugrožena, a lokalna oštećenja terena su nastavljena u sličnom kišnom periodu u proleće 2015.godine. Klizište je formirano u dužini od 80 metara, a širine 40 metara na strmoj padini. Geološko geotehnička terenska istraživanja uradila je firma „Geoinženjering“ d.o.o. iz Niša, a laboratorijska ispitivanja i potrebne proračune, uradila je firma „GeoSol“ d.o.o iz Niša.

Izvođač radova na sanaciji klizišta je preduzeće „TECTUM“ D.O.O iz Beograda. Vrednost sanacije je 10.915.261,20 dinara. Projekat za sanaciju klizišta uradilo je preduzeće „Kapa Projekt“. Nadzor, JP Direkcija za izgradnju grada Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com