Kultura

Dragan Velikić „Islednik“ u Nišu

Dragan Velikić, dobitnik 62. NIN-ove književne nagrade gostovaće večeras u 18 sati, u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac” u Nišu. Tom prilikom biće predstavljen roman „Islednik”, sa osvrtom na dosadašnji književni rad ovogodišnjeg ninovca.

Žiri u sastavu: Božo Koprivica (predsednik), Jasmina Vrbavac, Mihajlo Pantić, Tamara Krstić i Zoran Paunović, odlučio je da NIN-ovu nagradu kritike za najbolji roman na srpskom jeziku, objavljen u 2015. godini, dodeli romanu „Islednik” Dragana Velikića. Po mišljenju žirija ovaj roman „sugestivno je i slojevito ispripovedana priča o uslovljenosti pojedinca složenim egzistencijalnim okolnostima na koje se ne može racionalno uticati”.

U emocionalno ispovednom pripovednom tonu junaka koji ponire u sebe, preispitujući svoj odnos sa majkom, stalnim evociranjem uspomena iz prošlosti, Velikić, stilski briljantno, uspeva da zahvati i širi kontekst, specifičnu, prepoznatljivu atmosferu konkretnog vremena, vešto kombinujući istorijski fon sa ljudskim udesom i stvarajući tako pripovedno tkanje koje jedino prava literatura ume da iznedri.

Dragan Velikić, dobitnik 62. NIN-ove književne nagrade gostovaće večeras u 18 sati, u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac” u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com