Društvo

Nema porođaja bez venčanog lista

Šta je sve potrebno da trudnice i porodilje imaju od dokumentacije kod sebe zavisi od porodilišta do porodilišta. Međutim, u porodilištu u Nišu osvanuo je natpis, koji je na internetu za vrlo malo vremena postao pravi hit, samo zato što na njemu piše da od dokumenata svaka trudnica prilikom prijema mora da ima venčani list.

Ceo natpis glasi: „Važno obaveštenje za trudnice i porodilje: Poštovane, molimo vas da prilikom prijema na GAK posedujete propisno overenu zdravstvenu knjižicu i ličnu kartu, krvnu grupu i kopiju izvoda iz matične knjige venčanih.“

Zbog ovog natpisa su na društvenim mrežama brzo krenuli komentari: „Nema da izađe beba dok se ne udaju“, „Ako nisi venčana, stisni se kao Georgina…“ i slično…

Međutim, upravnica porodilišta u Nišu Marija Tasić kaže za Bebac da je natpis zapravo samo neslavno napisan, te da ne neme veze sa tim da neudate žene ne mogu da se porađaju.

– Ovaj natpis se zapravo odnosi na udate žene, jer vrlo često imamo problem sa njihovim dokumentima zato što posle udaje ne promene prezime u ličnoj karti i zdravstvenoj knjižici, što su po zakonu obavezne. Kako se kod nas u porodilištu, odmah po rođenju, bebe upisuju u matične liste i tako prijavljuju u matičnu knjigu rođenih, prezime mora da bude ispravno. Tako da smo ovaj natpis stavili samo da bismo predupredili greške, a naravno da se neudate devojke u matičnu listu upisuju na devojačko prezime. Tu nema nikakve dileme – objasnila je upravnica niškog porodilišta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com