Društvo

I za renoviranje stana POTREBNA GRAĐEVINSKA DOZVOLA

Za adaptaciju stana potrebno je obezbediti građevinsku dozvolu, a radove prijaviti upravniku zgrade. U suprotnom, čeka vas obustava radova ili kazna do 50.000 dinara.

Za radove poput krečenja ili menjanja pločica, novi zakon o stanovanju i održavanju zgrada od vlasnika stana ne zahteva nikakve dozvole. Za investicione radove, odnosno adaptacije i sanacije koje uključuju rušenje zidova ili pregrađivanje potrebna je, međutim, takozvana mala građevinska dozvola koja zahteva nekoliko dokumenata i košta najmanje 50 evra.

– Prvo se opštini na kojoj se radi adaptacija, elektronskim putem, uputi zahtev. Potrebno je dostaviti idejni projekat koji izrađuje projektant, kao i dokaz o vlasništvu nad stanom – kaže za “Blic” Aleksandra Damnjanović, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva.

Za radove u stanu ili na spoljnim delovima zgrade, vlasnik je dužan da obavesti upravnika zgrade ili profesionalnog upravnika ukoliko ga zgrada ima. Dozvola i odobrenje radova je obavezno, a ako radite nelegalno, pored komšije, može vas prijaviti i upravnik što nosi i posledice.

Građevinska inspekcija može da traži obustavu radova, zahteva nabavku dozvole ili vraćanje u prvobitno stanje. Postoji i mogućnost novčane kazne
Aleksandra Damnjanović, državni sekretar

– Tada na teren izlazi građevinska inspekcija. Ona može da traži obustavu radova, zahteva nabavku dozvole ili vraćanje u prvobitno stanje. Postoji i mogućnost novčane kazne – dodaje Damnjanović.

Zakon predviđa i novine u slučaju adaptacije u zaštićenim zonama. Vlasnik se mora obratiti Ministarstvu građevinarstva, a ono dalje nadležnim institucijama. Rok da ministarstvo izda dozvolu vlasniku stana za početak radova je 15 dana. Ministarstvo će u dozvoli naznačiti šta se od vlasnika očekuje.

Komšija dužan da nadoknadi štetu

Ako vam komšija prilikom sanacije ošteti stan, dužan je i da vam nadoknadi štetu. Ako, recimo, probije zajedničku cev, njegova obaveza je da sanira kvar, ali i da svim komšijama nadoknadi troškove eventualne štete koju je napravila voda.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com