Društvo

Škola nema centralno grejanje zbog papirologije

Jedina škola na teritoriji grada bez centralnog grejanja. Hladni dani samo što nisu. Za rešenje problema “fali jedan papir”.

Na 3 kilometra od centra grada, pored industrijske zone u naselju Milka Protić, nalazi se istureno odeljenje Osnovne škole “Bubanjski heroji”. Ništa tu ne bi bilo čudno, da se učionice ne greju kao početkom prošlog veka, na ugalj i drva.

Direktorka matične škole Verica Radenković, kaže da su se baš sada stekli uslovi da se uradi grejanje, ali da im je samo problem nerešen imovinsko-pravni odnos. Projekti za grejanje i zamenu stolarije su završeni, ali zbog problema sa papirologijom, ništa u školi ne može biti urađeno.

Problem je građevinska dozvola, jer deo parcele na kojoj se škola nalazi je u vlasnistvu Kazneno-popravnog zavoda, a jedan je u vlasnistvu grada. Projekat je urađen, ali dok ne dobijemo građevinsku dozvolu nista ne moze da se radi. Da bi se rešio spor neophodno je da se uradi parcijalizacija zemljišta, a to je skup proces. Probaćemo da uđemo ove godine u plan raspodele sredstava za kapitalne investicije u gradu, jer sama cena uvođenja parnog grejanja je negde oko 6 miliona dinara“-kaže direktorka škole.

Direktorka je, kako kaže, svakodnevno u kontaktu sa Upravom za imovinsko pravne poslove sa kojom pokušava da reši problem.

Zima je skoro tu, a đaci ove škole i ovu će dočekati okupljeni oko peći. Zbog dotrajale stolarije i samo tog jednog grejnog tela u svakoj od učionica, unutrašnja temperatura uglavnom nije na zadovoljavajucem nivou.

“Na peći se greju samo učionice, pa je onda hodnik hladan. Stolarija je takođe u lošem stanju, kao i u većini škola. Zimski meseci nam baš prave puno problema”-ističe direktorka.

U ovo izdvojeno odeljenje, osmogodišnje škole u naselju Milka Protić, ide oko 180 učenika u dve smene i jedno odeljenje predškolske dece. Četri učionice greju se na čvrsto gorivo, ugalj i drva. Na peći, u narodu poznate kao “kraljica peći”.

 

Škola Bubanjski heroji u naselju Milka Protić

Sam objekat je pre osam godina adaptiran. Okrečena je škola, zamenjene table. Učionice su opremljene projektorima i omogućavaju savremene uslove za izvođenje nastave. Uslovi su osim grejanja korektni.

Postavlja se pitanje, kako u slučaju izdavanja građevinskih dozvola za fabrike u okolini škole, nije bilo nerešenih imovinsko-pravnih odnosa i kako to ponovo, zakon ne važi jednako za sve?!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com