Magazin

KAKO JE SVETI SAVA BLAGOSILJAO SRPČAD: 13 legendi o našem najvećem svetitelju (FOTO)

Sveti Sava je ličnost par ekselans u istoriji srpskog naroda u poslednjih hiljadu godina. U našem predanju često uzima lik prosjaka, skrivajući svoj identitet i lutajući srpskim zemljama, zbog čega podseća na germanskog boga Odina i druga „lutajuća“ božanstva. Probrali smo trinaest legendi o njemu, uz bonus priču

Srbi danas slave Svetog Savu, svog najvažnijeg svetitelja i prosvetitelja, čije su mošti na današnji dan 1594. Turci spalili na Vračaru zato što su pobunjeni Srbi u Banatu ovog sveca stavili na svoje ratne stegove.

Verovatno je dobar deo predanja o Rastku Nemanjiću zapravo anahron: drugim rečima, ove priče su se možda vezivale za nekoga iz prethrišćanskog perioda, pa je glavni lik kasnije zamenjen najmlađim sinom velikog župana Stefana Nemanje.

Često u našem predanju uzimajući lik prosjaka, skrivajući svoj identitet i lutajući srpskim zemljama, Sveti Sava podseća na lik germanskog boga Odina (boga rata, mudrosti, poezije, lova i čarolije), koji je takođe bio lutalica, i na druga “lutajuća” božanstva. Možda je slovenski bog Perun (kojeg je u svojstvu gromovnika smenio Sveti Ilija), ili neki drugi, imao takve ili slične karakteristike kod naših predaka.

Probrali smo 13 zanimljivih i kratkih legendi koje naš narod vezuje za Svetog Savu.

Ostatak teksta pročitajte na Telegraf.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com