Društvo

Crveni pevac – Kukuriku City

Gradski kvart između ulica Cara Dušana, Vojvode Mišića i bulevara dr Zorana Đinđića popularno se naziva Crveni pevac. Kraj je ime dobio po kafani “Crveni pevac” na čijem se krovu nalazio limeni pevac crvene boje. Kafana je srušena 1952. godine da bi na njenom mestu bila sazidana stambena zgrada.

Pojava imena “Crveni pevac” se vezuje za 1934. godinu. Kafedžija Laza Stojiljković promenio je nekoliko zanimanja, bio je berberin i poslastičar da bi konačno postao poznat po otvaranju kafane.

Jednog dana, dok je farbao vrata i dovršavao preuređenje poslastičare u kafanu, na uglu Znepoljske i Vojvode Mišića, nesrećno upadne njegov pevac u kofu sa crvenom bojom.

Čim ga je Laza takvog ugledao, odlučio je da kafani da ime “Crveni pevac”. Kafanski objekat i crveni limeni petao na njegovom krovu preživeli su rat, kao jedina zgrada koja je odolela bombardovanju ovog prostora u Drugom svetskom Ratu.

Crveni pevac je nakon toga postao simbol sreće i postao zaštitni znak i naziv ovog dela Niša.crveni pevac

Naselje Crveni Pevac važi u Nišu za jedno od mirnijih naselja.

Ovaj deo grada je veoma mali po površini, tako da se dosta njegovih stanovnika izjašnjava da živi “kod Čaira” ili na Bulevaru Zorana Đinđića.

Mlađa populacija, koja se deklariše kao “ekipa sa Crvenog pevca” mnogo je vezana za ovaj deo Niša, a u žargonu se Crveni pevac jedno vreme zvao i Kukuriku City.

Vezanost za kraj u kome žive, proizvela je mnoge “urbane brendove”, za koje se čulo po gradu. Ovaj deo grada je poznat i po grafitima i košu koji je montiran na garaže između zgrada.

Izvor: Citypedia

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com