Magazin

GENIJALNI IZUM SRBINA: Od 44 LIMENKE PIVA napravio aparat koji mu GREJE CELU KUĆU!

Sistem za grejanje pomoću konzervi funkcioniše tako što hladan vazduh ulazi kroz otvor na panelu, a u dobro izolovanom sistemu zagrevaju ga sunčevi zraci u limenkama, objašnjava za naš portal profesor matematike i informatike Darko Milićević iz Paraćina, koji je napravio solarni panel od limenki piva

Informatičar i matematičar iz Paraćina Darko Milićević (39), verovali ili ne, od ispijenih limenki piva napravio je solarni panel koji spoljašnju temperaturu vazduha od minus pet, na volšeban način, zagreva na plus 52, koliko taj isti vazduh ima kad uđe u kuću.

Panel je mali jer je u pitanju eksperiment, pa nema dovoljnu snagu da potpuno zagreje sobu, ali Milićević tvrdi da “stvar funkcioniše“, pa eto ideje kako ljubitelji piva ambalažu mogu da iskoriste pametno.

Prošle zime tragao sam na internetu za alternativnim načinima zagrevanja. Našao sam mnogo različitih ideja, a ova mi je privukla pažnju jer mi se učinila da je prilično jednostavna. Kupio sam ivericu, stiropor za izolaciju, farbu, silikon… Pravio sam pauze, pa je projekat trajao nekoliko meseci dok sve nisam skockao kako treba. Pred zimu sam ploču montirao na južni zid kuće jer su tu sunčevi zraci najjači – priča za Telegraf ovaj kreativni profesor.

Sistem za grejanje pomoću konzervi funkcioniše tako što hladan vazduh ulazi kroz otvor na panelu, a u dobro izolovanom sistemu zagrevaju ga u limenkama sunčevi zraci. Vazduh se prirodno kreće naviše i ulazi u kuću kroz izbušen otvor u zidu.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

– Krenuo sam sa poslom tako što sam napravio ram od iverice dimenzija metar sa metar. Tako napravljen ram od jednog kvadrata izolovao sam stiroporom od tri centimetara, sve to sam zaštitio crnom folijom i napravio ležista za limenke koje sam, takođe, ofarbao u crno. Tako jače upijaju sunčevu toplotu. Panel ima 11 limenki u četiri reda, dakle, ukupno 44. Nije skupo jer je od materijala najskuplji pleksiglas za zaštitu. On košta oko 2.500 dinara i stavlja se sa prednje strane da se topao vazduh ne bi gubio iz sistema. U trošak ne računam limenke koje sam ispio, tako da ovaj grejni sistem košta oko 60 evra, bez rada – svodi računicu Milićević.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

Ovako mala ploča ne može kuću sama da zagreje, ali za dogrevanje znači.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

– Izvršio sam merenje 31. decembra. Tada je temperatura napolju bila minus pet, a u moju dnevnu sobu ulazio je topli vazdih temperature 51,8 stepeni. Mana je što grejanje radi samo kad je dan sunčan – objašnjava profesor koji ima još pregršt ideja.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

Naime, osim ove solarne ploče, napravio je i autentični nož za burek, mnogo jači od onog koji može da se kupi u radnjama.

Zašto baš nož – objašnjava njegova supruga Milka.

– On ima kreativne ideje u svim oblastima, pa i u kuhinji. Specijalista je za razvijanje domaćih kora i pravljanje najraznovrsnijih nadeva. Filovi su od pečurki, soje, kupusa i svakakvih drugih posnih varijanti, pa je potreban nož da te hrskave domaće kore lepo iseku – obrazlaže Milka.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

Kad se malo bolje razmisli, između ovih stvari postoji veza jer domaća pita najbolje “ide” baš uz uz pivo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com