Stari Niš

Nova godina u Nišu za vreme Turaka

Novu pravoslavnu godinu kao što su svi narodi istočno – pravoslavne hrišćanske vere praznovali, praznovali smo i mi u Nišu 1. januara po starom kalendaru.

Toga dana slavimo i svetog Vasilija Velikog, zato je na Novoj godini i duža liturgija u svim crkvama nego u običnim praznicima, ona se zove Vasilijeva liturgija. Iznosim čitaocima i mlađem naraštaju da vide kako se dočekivala Nova pravoslavna godina za vreme Turaka, pre pet i po decenija u Nišu. upravo da kažem da li se dočekivala Nova godina? Doček nove godine Za vreme Turske vlade u Nišu, u ono doba, nije se išlo po kafanama kao sada; već su dolazili u kafane samo oni koji dođu sa strane, a samo su danju išli naši građani.

Noću pak nikako da se uđe u kafane i mehane a kamo li da se noću još pije, lumpuje peva, veseli i osvanjuje, toga nikako nije bilo. A sada?…. Bilo je kod nas i noću veselje, ali samo po privatnim kućama, među rodbinom, prijateljima i susedima i to sa porodicama: o slavama, rođendanima, svadbama, imendanima i drugim važnim veseljima.

Naš narod je onda bio naviknut: na uredan život, na rad, zdravlje, a najviše je pazio na svoju veru i crkvu. Prva mu je dužnost i briga bila, da se u svoje vreme moli Bogu, da praznikom neizostavno ide u crkvu, samo u slučaju bolesti ne, inače smatralo se za greh, kad ne bi ma koji iz kuće otišao u crkvu. Velim, nije kod nas bio običaj da se noću sedi: jede, pije, peva, igra i time da se isprati stara, a dočeka noću nova godina. Onda je običaj bio da se sve sprema za novu godinu, da se posle večere uoči nove godine pred ikonom zapali kandilo, u svojoj kući, a po mogućstvu da gori cele noći u kući, da se ranije legne, spavati, a ujutru da se ranije ustane.

Ujutru na novu godinu po lepom običaju, svi rano ustaju i staro i mlado. Kad svane svi su spremni i gotovi. Na novu godinu tako i o drugim praznicima, niko od starijih neće da jede i pije ništa ujutru, samo deca u svoje vreme dobijaju doručak. Iz svake kuće je bilo obligatno da ide po neko ili više njih na liturgiju u crkvu i stoje do svršetka, te kako bi i naforu uzeli na ” štesrce ” i pa i kući doneli. Od starijih, koji su kući ostali čekaju prvo da im se nafora donese, pa onda svi zajednički uzmu slatko i piju kafu. Na novu godinu pazilo se, kao i na sretenje, na svoju buduću sreću. Čim se iz kuće izađu, pazi se ko će koga na putu da sretne. Ako nekoga sretne dečak ili orasli muškarac, onda ta žena ili muškarac smatra da će biti sretna cele godine. Ako nekoga pak sretne stara žena ili kakav nevaljalac, onda taj čovek zamišlja da će mu neprijatno preko cele godine biti.

Nastavak sledi … Čestitanje nove godine

ODLOMAK IZ KNJIGEmilan novakovic 15

Zemlja najlepše patnje”
Milan Novaković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com