Društvo

Više ulaganja u nauku i obrazovanje, ključ ostanka mladih u zemlji

Ministri prosvete, državne uprave i lokalne samouprave i privrede- Ana Brnabić, Mladen Šarčević i Goran Knežević obišli su Elektronski fakultet i ocenili da ima prostora za napredak.

Troje ministara obišli su laboratoriju za računarsku grafiku i geografsko informacione sisteme koja postoji već 25 godina i u kojoj radi isključivo nastavno-naučni kadar fakulteta.

“Za dva meseca rada ministarstva posvete, posetili smo više od 10 gradova. Problemi su uglavnom slični. Težište našeg posla je da imamo bolje obrazovanje, planiramo promene na nivou osnovnih škola, menjaće se i agende koje se odnose na gimnazije i uvođenje državne mature. Kada je reč o srednjem stručnom i visokom obrazovanju, to su procesi dualnog obrazovanja, nagasio je Šarčević”.

Ministarska državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić ocenila je da je na fakultetu prisutan dobar spoj teorije i prakse, ali da nedostaje takozvani “biznis-inkubator”, odnosno tehnološki centar za stimulisanje studenata sa dobrim idejama da započnu svoje start up-ove i razvijaju firme, poput onih u Beogradu i Novom Sadu.

“Fantastičan rad, uspostavljena veza sa privredom- 170 kompanija, od kojih je većina vlasnika upravo završila studije na Elektronskom fakultetu, dobar spoj teorije i prakse su stvari koje javno pohvalujem. Primećujem da nedostaje je biznis centar koji bi stimulisao student da krenu sa svojim start up-ovima i da razvijaju firme što je pokazalo kao dobro u Beogradu”, dodala je ministarka.

Dekan Elektronskog fakulteta Dragan Janković naveo je da odavno postoji ideja da se napravi studenski kreativni centar na tom fakultetu, kao i projekat s kojim je aplicirano za novu lamelu Elektronskog fakulteta, gde bi bio jedan deo za novu labaratoriju i nove oblasti, a jedan deo za studensko preduzetništvo.

“Tu bi se prototipovi pretvarali u praksu, a dalji korak bila bi njihova komercijalizacija. To bi koštalo oko tri miliona evra, više od 4.000 kvadrata za nove laboratorije, za nove projektne ideje i za dualno obrazovanje visokoškolaca”, poručio je Janković.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović izjavio je da su prednost tog grada upravo fakulteti i univerzitet kao potencijal i pomoć u razvoju privrede i otvaranju novih radnih mesta kroz projekte, o čemu je razgovarao i sa premijerom.

“Preneo sam informaciju da novi studnetski dom i dalje nije završen, potreban nam je naučno tehnološki park, lamela koju potražuje Elektronski fakultet za proširenje laboratorija, uvođenje novih programa, a predstavnici Vlade zajedno sa nama smatraju da bi ljudi trebalo da ostanu ovde i nastave svoja usavršavanje i zadovoljiti životne i naučne potrebe”, rekao je Bulatović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com