Društvo

Borci odlučni da naplate ratne dnevnice

Rezervisti iz Niša i još tri grada u Srbiji dobili su odluku Apelacionog suda, po kojoj je ocenjeno da su diskriminisani u odnosu na kolege iz Topličkog okruga. Rezervisti su spremni da se nagode sa državom o načinu isplate. Njima je advokat Srđan Aleksić na tribini u Simfonijskom orkestru prikazao moguće načine isplate novčanog obeštećenja.

Niški advokat Srđan Aleksić, koji zastupa na desetine hiljada veterana iz agresije NATO -a 1999.godine, rekao je da je niški Apelacioni sud potrdio presudu Višeg suda, kojom se konstatuje da je isplata ratnih dnevnica samo veteranima Topličkog okruga, bila diskriminacija po mestu prebivališta i da bi shodno tome, ratne dnevnice trebalo da dobiju svi borci, u proseku oko 200.000 dinara.

Rezervisti su spremni da sa državom ostvare sudsko poravnanje, zbog čega im je na tribini u Simfonijskom orkestru prikazan način isplate novčanog obeštećenja.

“Najprihvatljiviji model za isplatu ratnih dnevnica je upravo model isplate stare devizne štednje koji je podrazumevao podelu obveznica štedišama. Država bi i u slučaju ratnih rezervista mogla da emituje obveznice“, rekao je Branko Stefanović iz tima advokata Srđana Aleksića.

Sudske presude Apelacionog suda dobili su rezervisti iz Niša, Kraljeva, Subotice i Novog Sada. Prve presude dobili su socijalno ugroženi rezervisti.

„Nakon presuda ostaje da boračka udruženja sa Vladom Srbije ugovore modatiltet isplate prinadležnosti koje su veteranima nezakonito uskraćene. Postoje razne varijante za isplatu dnevnica i mi ćemo ih ponuditi Vladi Srbije kako bi došli do mirnog rešenja i bez ponovnih tužbi“, rekao je Aleksić.

Predstavnik vojnih rezervista Rodoljub Vuković je istakao da bi odbijanje Vlade Srbije da mirnim putem isplati ratne dnevnice nove tužbe podnelo 16.500 boraca sa područja Nišavskog okruga.

Vuković je podsetio da su vojni rezervisti sa područja Kuršumlije, Blaca, Bojnika, Lebana, Žitorađe, Doljevca i Prokuplja, pod plaštom socijalne pomoći, dobili na ime ratnih dnevnica u proseku po 2.500 evra u dinarskoj protivrednosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com