Društvo

Studentska praksa bitna koliko i fakultet

48 studenata Univerziteta u Nišu dobilo je od Grada Niša potvrdu o obavljenoj praksi u javnim preduzećima i ustanovama. Iako je trajala mesec dana i bila bez novčane naknade, studenti kažu da su stekli veštine koje će im značiti prilikom zapošljavanja. Gradonačelnik Niša, resorni većnici i predstavnici Kancelarije za mlade potvrdili su da će se i u narednom periodu nastaviti sa projektom „U–NI praksa“ koja će obuhvatati i praksu u privatnim preduzećima.

Ove godine za praksu u javnim preduzećima i ustanovma, preko konkursa Grada, Univerziteta u Nišu i Kancelarije za mlade, javilo se 53 studenta od kojih je 48 steklo radno iskustvo. Na ovaj način su, kako kažu, obezbedili sami sebi prednost na tržištu rada u odnosu na kandidate bez prethodnog radnog iskustva.

marija„Radila sam mesec dana u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju i utisci su mi fenomenalni. Upoznala sam divne ljude i naučila sam mnogo toga jer je praktično iskustvo mnogo značajnije od novčane nadoknade. Očekujem da ću jednog dana radim u svojoj struci i da će mi ova praksa pomoći pri zapošljavanju“, kaže budući profesor sprskog jezika i književnosti, Milica Jocić.

Studenti na praksi su imali priliku da osete poslovni ambijent i klimu, da iznutra vide kako stvari funkcionišu u poslovnom okruženju, da steknu dodatne radne navike, a svakako i dodatne veštine i znanja, koja vrlo često, tokom studija, ne mogu da dobiju, kažu u Kancelariji za mlade u Nišu, koja je obezbedila čak 116 pozicija u javnim preduzećima i ustanovama.

uros„Praktična znanja sam stekao u Zavodu za urbanizam u Nišu što mi mnogo znači jer sam student Zaštite na radu na smeru zaštite životne sredine“, kaže student Uroš Stojanović.

S obzirom da je intersovanje studenata za sticanje praktičnog znanja veliko, projekat „U-NI 2016“ će se nastaviti i sledeće godine.

„Školstvo koje obuhvata dualno obrazovanje, odnosno sticanje teorijskog i praktičnog znanja je nešto što se trenutno zagovara i projekat „U–NI praksa 2016“ je uvod ili prilot projekat u tome“, rekao je na svečanoj dodeli potvrda u Gradskoj kući, većnik resrono zadužen za obrazovanje i školstvo, Bojan Krstić.

Projekat je imao za cilj da mladim ljudima obezbedi mogućnost sticanja stručne prakse, dobijanja potvrde o obavljenoj praksi koju Univerzitet u Nišu priznaje kao vannastavnu aktivnost i tri dodatna ESP boda, kao i preporuke od strane mentora koje mogu poslužiti za bolje pozicioniranje na tržištu rada.

„U–NI praksa je zamišljen kao projekat pomoći mladim osobama da za vreme i nakon studiranja steknu znanja i mogućnosti koje će im poslužiti za neko buduće vreme. Uvideli su koliko su teške reforme i promene u društvu i računamo na njih da posle školovanja doprinesu pozitivnim promenama u Nišu“, istako je Bulatović.

14389031 10154498898829641 1349715597 n

Evaluacija projekta U-NI praksa 2016. je pokazala da su studenti izuzetno zadovoljni ovogodišnjom praksom, a mentori iz javnog sektora stručnost i dobru volju za uvođenje u posao mladih kolega.

„Praksa za studente se, osim u Nišu, realizuje i u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu. Zasada su nam u susret izašla 23 javna preduzeća i ustanove, ali postoji ideja da se naredne godine trajanje prakse produži, poveća broj ponuđenih pozicija za praktikante, i da se potencijalno obezbedi praksa u privanom sektoru“, rekao je upravnik Centra za razvoj karijere studenata pri Univerzitetu u Nišu, Miodrag Lazić.

U Gradskoj kući, osim dodele potvrda studentima o obavljenoj praksi, dodeljene su i Vidovdanska priznanja talenetovanim učenicima koji su postigli odlične rezultate na raznim školskim takmičenjima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com