Društvo

Niš će ove godine ugostiti 20 studenata sa Tehničkog Univerziteta u Istanbulu

Ove godine, razmena lokalnih grupa, koja nosi naziv ,,Istanbul-ITU visits Niš“ biće održana u periodu od 17. do 22. aprila u Nišu.

,,Razmena lokalnih grupa“ (eng. Local Group Exchange) je poseban događaj koji ima za cilj da poveže studente različitih evropskih univerziteta kroz međusobne posete dveju lokalnih grupa, radi upoznavanja kulture, običaja, jezika i studenata drugih gradova Evrope, kao i njihov princip visokog školovanja.

Ovakav događaj je tradicija studentske organizacije ,,ESTIEM“ i lokalna grupa sa Mašinskog fakulteta u Nišu imaće priliku da prvi put ugosti članove lokalne grupe sa Tehničkog Univerziteta u Istanbulu.

,,Poseta studenata prestižnog i svetski priznatog Turskog univerziteta – ITU, predstavlja jedinstvenu priliku da mladi, ambicionzni ljudi koji čine lokalnu grupu iz Niša, uspostave kontakte i zbliže se sa svojim vršnjacima iz lokalne grupe Istabnbul-ITU, ali i ujedno u najboljem svetlu predstave kulturu naše zemlje, a naročito Jug Srbije. Cilj nam je da kroz ostvarene kontakte osnažavamo našu lokalnu grupu“, kaže predsednica ESTIEM-a u Nišu, Sofija Stanojev, studentkinja četvrte godine Mašinskog fakulteta.

Studenti koji nam dolaze iz Istanbula, imaće mogućnost da tokom svoje petodnevne posete Nišu, kroz niz aktivnosti koje je priredila lokalna grupa Niš, saznaju više o istoriji samog grada, kulturi Srbije i životu mladih u našoj zemlji i gradu.

Foto: ESTIEM

Pored toga, cilj je predstaviti Niš i Srbiju, a naročito jug Srbije, običaje koji su specifični za taj kraj, kao i znamenitosti i prirodu koja okružuje grad Niš, kako kroz organizovane posete muzejima, znamenitostima i izletima u prirodi, tako i kroz kulturološke sesije, časove srpskog jezika, folklora i kuvanja tradicionalnih jela.

,,Verujemo da je veoma važno pokazati istoriju našeg grada mladim ljudima iz inostranstva i čast nam je što im možemo pružiti tu mogućnost kroz niz aktivnosti koje su specifične za grad Niš. Drago nam je što ćemo našim posetiocima obezbediti i posete drugim znamenitostima, poput Jelašničke klisure i Niške banje i povedemo ih na jedno unikatno gurmansko iskustvo našeg kraja“, dodaje Tijana Kocić, podpredsednica za marketing i PR, takođe studentkinja četvrte godine Mašinskog fakulteta u Nišu.

Niš će ove godine ugostiti 20 studenata sa Tehničkog Univerziteta u Istanbulu.

ESTIEM LG Niš je lokalna grupa organizacije ESTIEM – udruženja evropskih studenata industrijskog iženjerstva i menadžmenta. Od sredine 2022. godine lokalna grupa ima sedište na Mašinskog fakultetu u Nišu, čiji su studenti i osnivači same lokalne grupe iz Niša.

,,Postojanje ovakve organizacije na Mašinskom fakultetu predstavlja motivacioni faktor mladim ljudima da odluče da sutradan upišu naš fakultet i uključe se u rad same organizacije i daju svoj doprinos istoj. Mislimo da jedna ovakva organizacija predstavlja odličnu priliku budućim i sadašnjim studentima fakulteta da stiču praktično znanje iz raznih oblasti. Naravno, veliku zahvalnost dugujemo samom Mašinskom fakultetu i dekanatu koji podržava sve naše aktivnosti i rad naše organizacije“, zaključuje Sofija Stanojev.

ESTIEM organizacija gradi veze između studenata širom Evrope ali i pruža mogućnost svojim članovima da uspostave kontakte sa predstavnicima drugih univerziteta, fakulteta i kompanija. ESTIEM danas broji 77 lokalnih grupa širom Evrope, sa više od 60 000 studenata. Ova organizacija je neprofitna i bavi se isključivo studentima.

Foto: ESTIEM

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com