Magazin

SLAVIMO VELIKOG MUČENIKA I SVECA: Evo čega danas sve ŽENE treba OBAVEZNO DA SE ODREKNU!

Govori se da su mošti svetog Evpla, koje leže u jednom selu blizu Napulja, čudotvorne i da imaju isceliteljsku moć

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog mučenika i arhiđakona Evploa.

Sveti mučenik i arhiđakon Evplo bio je đakon u Katani Sicilijskoj. Car Dioklecijan poslao je u Siciliju vojvodu Pentagura da uništi hrišćane, ako ih tamo nađe. Pentagur nije našao nijednog hrišćanina jer ono malo što ih je bilo, sakrili su se od gonitelja i nisu se izjašnjavali o veri.

Tada je neko optužio Evpla da ide sa nekom knjigom kod tajnih hrišćana i čita im tu knjigu. Ta knjiga je bila sveto Jevanđelje.

Pošto su ga ubrzo izveli na sud, obesili su mu onu knjigu o vrat i odveli ga u tamnicu. Posle sedam dana koje je proveo u tamnici gladujući, predat je na mučenje. Kada su ga tukli gvozdenim motkama Evplo je, rugajući se sudiji mučitelju rekao sudiji: “Bezumniče, zar ne vidiš da su ove muke za mene kao paučina zbog Božje pomoći? Ako možeš pronađi druge, ljuće, jer su ove kao igračka”.
Hram na Krvi u čast Svih Svetih u Zemlji Ruskoj rasejanih. Tako se zvanično zove crkva sagrađena na mestu na kojem se nalazila kuća Ipatijevih u podrumu koje su ubijeni Romanovi. Foto: Wikimedia Commons/Vladimir Udilov

sveti evplo 02
Hram na Krvi u čast Svih Svetih u Zemlji Ruskoj rasejanih.
Tako se zvanično zove crkva sagrađena na mestu na kojem se nalazila kuća Ipatijevih u podrumu koje su ubijeni Romanovi.
Foto: Wikimedia Commons/Vladimir Udilov

Najzad su izveli Hristovog mučenika na gubilište. Tada je sveti Evplo otvorio sveto Jevanđelje i čitao je iz njega dugo narodu. Mnogi su se obratili u Hristovu veru, a sveti Evplo je posečen 304. godine i preselio se u Carstvo nebesko.

Govori se da su njegove mošti, koje leže u jednom selu blizu Napulja, čudotvorne i da imaju isceljivačku moć.

Opširnije na Telegraf.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com